Ett utdöende medium?
201103

Nu när det glada 20-talet inletts, känns det väl som bloggande  är ifrån sprunget av andra kanaler, och är 00-tal eller 10-tal, i alla fall är väl den spontana känslan så..

Snackade med Macke Novak om just den saken för några dagar sedan, och han hävdade precis tvärtom. Detta efter att han och Viktor Brännmark hade pratat om just samma sak. Brännmark, med de fina initialerna VB, vilka leder till fantastisk dialektal underhållning när Piteås ledare ska heja på sin VB, har också en blogg som jag själv brukar surfa in på. Novak har dessutom tagit upp sitt skrivande med en imponerande intensitet, och levererat varannan dag så här i omstarten. Därmed bör dessa bloggosfärdominanters ord nog vägas ganska tungt, eller inte, då ett visst oberoende möjligen kan lysa igenom. för rent krasst finns det inte så många skidbloggar med något sånär djup information. Visst finns Addesteek, Johannes skånsk skidåkare och en handfull till, men med tanke på hur stor sporten längdskidåkning är ute i stugorna så är utbudet skralt. Även om jag och Novak flera gånger under den tid vi haft våra skrivstugor, fått krypa till korset genom att skicka ur oss något som ”länge sedan sist” eller liknande, så är det ju precis det någon som bloggar inte får göra, och som vi själva inte heller gillar.
Tillbaka till tråden, Novak och Brännmark menar således att efterfrågan på mer ingående information om allt gällande skidåkning finns, en bild från en myr eller en glad gubbe på Instagram efter ett intervallpass är för många inte tillräckligt. Så kanske det också är, för om vi exempelvis jämför med fotboll så finns tonvis med poddar och bloggar om enskilda lag, serier och allt möjligt egentligen. Men när det gäller de som på något sätt ska skriva om skidåkning i de stora medierna så vet många av dessa inte skillnad på olika intensitetszooner eller ungefär hur mycket en landslagsåkare tränar. Såklart är det stora mertalet kanske ointresserade av sådant, men ändå möjligen en tillräckligt stor del för att marknaden kan sägas vara snedvriden, vilket därmed kan ge konkurrensfördelar för de som ser denna blue ocean, detta såklart givet att denna teori stämmer (Novak & Brännmark, 2020).
Och ja, jag vet att längd.se och Sweski skriver mycket och bra, Lager 157 brukar dela med sig av sina lägerprogram i deras podd, och IBU har i alla fall under den här sommaren varit duktiga att mer ingående göra reportage om vissa av skidskyttarna, men ni förstår poängen.

Vi får väl helt enkelt se vad som händer, klart är nog ändå att sociala medier kommer fortsätta att dominera, men att mer content kanske också har sin plats, något som möjligen kan gynna de individer som kan skapa detta, men också hela skidsporten. För precis som inom fotbollen, där det finns ett ganska stort antal som är mer intresserade av vissa specifika delar, som supporterkultur, statistik eller spelformationer, så finns säkert en hel hög sådana bland de hundratusentals vinterstudiotittarna där ute, vem vet? Kommer Novaks återintåg sätta fart på oss andra, och om så, hur länge? Fram till jul eller till himlen faller ner. Hur som helst, tyckte jag de här tankarna var intressanta att ta in, då jag själv funderat på om det är någon idé att hålla i skrivandet, men får ge det en chans till, för konkurrens är nyttigt och sådan ska uppmuntras.

25/11-2020

Idre och Novak body.

Kul att tävlingssäsongen är igång på riktigt, något som livar upp extra i nuläget, skönt att kunna njuta av idrott som känns meningsfull utan publik på läktarna. För paratävlingarna ser det dock mörkare ut, men mer om det senare.

Läs inlägget

17/11-2020

Sprintrace.

Drog igår igång en ny period med grundträning. Före det tog vi i lördags chansen att vara med när ÖSK bjöd upp till en klassisk träningssprint, prolog plus tre heat. Blev en rejäl körare och nöjd med insatsen. Det var en lång sprint, stadion, skidskytteslingan och när vi kom tillbaka från den så gick vi inte upp till torget, utan genade genom dungen och sedan upp och runda vid Arctura och in till mål. Heaten kördes utefter prologen, där de tre första i varje heat gick upp och de tre sämsta åkte ner. Tror vi blev 9:a i prologen bland de 24 som körde (ungefär 50/50 tjejer och killar). Vi fick alltså börja i heat två, där vi lyckades vinna, blev således uppflyttade till A-heatet. Där blev vi femma, med häng på topp tre, men fick backa ner ett snäpp igen, och lyckades än en gång vara först i mål. Vi stakade, vilket på förhand kändes som en nackdel, då det regnat och smält, varför stavfästet var noll. Detta jämnades dock ut av att de som körde med fäste stod ganska stilla nerför. Halvvägs i de heaten vi var först i mål låg vi femma och sexa på toppen, men plockade på de lättare delarna, intressant hur det kan svänga kick VS no kick.

Läs inlägget

201113

Bättre body.

Det svänger i bandy brukar det väl heta...
I slutet av förra veckan sänket själv, vila två dagar och ett långt, men mycket lugnt och healande löppass under söndagen, så var jag oväntat bra på benen redan i måndags. Den här veckan har fortsatt varit lugn, vilket märkts i form av kortare pass, både distans och intervall. I måndags rev jag och Robban bland annat av ett kort och effektivt pass på den utlagda snön. 20 minuter uppvärmning, sedan en tröskel i form av ett varv på 1,7 och sedan runt Björnberget och mål där den slingan kommer på 3:an igen, ja ni som förstår, förstår... Tröskeln tog sex minuter, sedan körde vi 10 kortare drag, med start strax innan torget och mål på samma ställe som tröskeln. Skammen går väl på torra land när jag säger att vi inte klockade de kortare dragen, men knappa 1,5 min skulle jag spontant säga. Kändes bra i kroppen, så har varit viktigt att fortsätta hålla sig lugn veckan ut, för att inte gå på bara för att det känns bra, sedan hålla det några dagar och få en smäll till. Med tanke på att jag vaknade till liv så pass snabbt så har jag väl, precis som jag trodde, inte varit nere för djupt, bra det.

Läs inlägget

201107.

Sliten och tenta.

I tisdags skatetrösklar uppför tornet med en stark liga.
Oktober har blivit november, och sedan jag kom hem ifrån Idre förra måndagen har kroppen blivit allt mer sliten för varje dag. Fortsatte efter lägret att träna på bra, i grova drag har det varit intervaller eller lugna pass på tre timmar plus på förmiddagarna och sedan styrka var tredje eftermiddag. Var ungefär vad jag klarade av, då kroppen efter många veckor med bra träning, sakta men säkert börjat protestera och bli ”closed”. I onsdags var det första vilodagen på sju dagar, om sju timmars hemtenta är så mycket vila... I tiderna vi lever i så är det bara hemtentor som gäller, den här gången i finansiering risk management. Med undantag för några frågor tycker att jag hade ganska hyfsad koll, men man ska aldrig vara för säker... Förhoppningsvis var det i alla fall min näst sista tenta innan examen, peppar peppar...

Läs inlägget

201103

Ett utdöende medium?

Nu när det glada 20-talet inletts, känns det väl som bloggande  är ifrån sprunget av andra kanaler, och är 00-tal eller 10-tal, i alla fall är väl den spontana känslan så..

Läs inlägget

201028

Tävlingspremiär.

Då är vi fortfarande inne i oktober, men min tävlingspremiär på snö är redan i boxen.
Läger i Idre förra onsdagen till i måndags. Cirka 4,5 KM utlagd snö, där ungefär tre av dessa var relativt tuffa, med en lättare slinga där man åkte och vände. Första två dagarna bestod av traditionell träning, ungefär nio timmar lugn skidåkning på två dagar, fördelad på fyra pass. ”healing training” som jag brukar bli ganska pigg av, trots de relativt många timmarna, men när inget pass blir över tre timmar, så tycker jag att kroppen brukar få en ren och skön känsla av några sådana dagar.

Läs inlägget

11/10-2020

Bra höst.

Bra höst så här långt. Träningen har snurrat på, med några läger som växlats med hemmaplan. Första lägret med nya presidenten för paralaget, MR Uusitalo, Åre med ÖSK, och så några dagar I Orsa förra helgen.

Läs inlägget

23/8-2020

Spökbloggen.

Jahaja, här har sommaren gått och den här sidan ekar spökligt tom på uppdateringar ...
Hur summeras sommaren då, jo att den varit väldigt trevlig, bortsett någon vecka i juli där Östersundsvädret inte orkade upp över tvåsiffrigt, det blåste spöregn och höstvindar mot fönstret, och där kroppen i samma veva fick sig en liten smäll.

Läs inlägget

9/7-2020

B på uppsatsen och ryssgym .

Lyckades ju pricka in den typ bästa tiden ever att skriva min D-uppsats, nämligen från april till juni 2020. När jag skrev kandidaten så skulle uppsatsen skickas till opponent en vecka före opponeringen, efter denna hade man en vecka på sig att göra ändringar, innan sista versionen skulle in, inte mer med det liksom.
Jag och min partner Quinton räknade med samma process den här gången, men efter opponeringen, skickade vi texten fram och tillbaka med vår handledare ungefär varannan dag i tre veckor, innan examinatorn fick ge sina synpunkter. Alltså tog det den här gången fyra veckor från opponeringen, till det att vår sista version var inskickad, kan säga att vi flera gånger under den tiden trodde att sista handpåläggningen var gjord, men sedan fick vi något att utveckla igen.

Läs inlägget

7/7-2020

Guide åt guiden i Grönklitt.

Hej och halloj!
Vi fick sex riktigt fina dagar i Orsa / Grönklitt. Avslutade rullskidpassen med den fina backen på 13 kilometer och hann med några varv på den platta, men tekniska rullskidbanan på knappt fem kilometer. Den gode Bysse var på två pass med som guide åt guiden, och visade riktigt fina rullskidrundor, men också riktigt uppskattad löpning, som också startade nere i Orsa, för att avsluta vid boendet i Grönklitt, ca 400 höjdmeter högre, kungligt när någon som känner varenda stig bjuder på husets bästa redan från start på ett läger!
Ett guldkorn för rullskidåkning, var ”turistvägen” Mellan Orsa och Mora. Knappa 20 kilometer enkel väg, en mindre väg som inte var E45, med fin asfalt och småkuperad hela tiden, 10/10.
 

Läs inlägget