Tävlingspremiär.
201028

Då är vi fortfarande inne i oktober, men min tävlingspremiär på snö är redan i boxen.
Läger i Idre förra onsdagen till i måndags. Cirka 4,5 KM utlagd snö, där ungefär tre av dessa var relativt tuffa, med en lättare slinga där man åkte och vände. Första två dagarna bestod av traditionell träning, ungefär nio timmar lugn skidåkning på två dagar, fördelad på fyra pass. ”healing training” som jag brukar bli ganska pigg av, trots de relativt många timmarna, men när inget pass blir över tre timmar, så tycker jag att kroppen brukar få en ren och skön känsla av några sådana dagar.

Efter torsdagen och fredagen med lugnare träning så var det dags att dra på sig nummerlappen i dagarna två. Det tävlades i tio klassiskt på lördagen och tio skate på söndagen. Falun Borlänge arrangerade nämligen för första året tävlingen tjuvstarten, ett riktigt bra initiativ med starka gubbar i listorna.
Tävlingarna gick på de tuffa delarna av de tillgängliga slingorna, fyra varv på en drygt 2,8 KM lång slinga, alltså blev det drygt 11 KM långa tävlingar. Rejäla klättringar och utförsåkning där man fick jobba, riktigt rejäla och fina banor.
Under lördagen var det som sagt klassiskt på programmet, någon minusgrad och började snöa på morgonen innan start. Vi valde att staka och att gå ut lugnt. Så där i säsongens första lopp kan det vara lätt att spränga sig, så bestämde oss för att gå ut kontrollerat och försöka hålla distansen ut. Hade också respekt för banan, och ville vara fräsch i huvudet hela loppet för att hålla koncentrationen uppe. Därför var tanken att jag och Robin skulle få ett stabilt lopp, där vårt samarbete gick lugnt och säkert, samtidigt som jag ville hålla min rygg stången. Tycker vi lyckades med allt vi tänkte, vi kände oss trygga tillsammans och min rygg kändes ytterst lite under andra halvan, ett stort framsteg jämfört med de senaste säsongerna.

Lugnt pass på eftermiddagen och sedan på det igen dagen efter. Kände direkt på uppvärmningen att jag var trött i huvudet och låg på energi. I början av säsongen glömmer jag lätt bort hur mycket extra jag koncentrerar mig en tävlingsdag, vilket drar mycket bränsle. Fick således dundra på med osunt mycket snabb energi sista timmen in emot start, vilket räddade upp en del. Kändes ändå segt och ganska tamt, utan att falla igenom. Var dessutom ett lurigt före, med regn och typ kramsnö, vilket gjorde det tungt och sugigt, inte favoriten direkt. Samtidigt kan det ju delas ut medaljer i sådana förhållanden, så bet i och höll ihop det. Därmed ändå nöjd med tanke på omständigheterna.
Summan av summarumet blir att lördagen var stabilt bra, medan söndagen var stabilt sämre. Då vår världscupstart blivit uppskjuten till slutet av januari så är jag verkligen inte spetsad för tävling, men samtidigt känner jag mig stabilt ganska stark, tror jag har bättre body än tidigare. Också positivt att ryggen bråkade avsevärt mindre än tidigare, utökat fokus på stabilitet och rörlighet har förhoppningsvis givit resultat, något jag ska jobba vidare med för att bli helt hundradundra.  Glad att vi fick möjligheten att tävla, att samarbetet med Robin känns super och att det var så många positiva ord från alla möjliga runt tävlingen gällande att vi var med och körde. Uusi och Bysse levererade kingsupport, går liksom inte att nog beskriva vilken injektion herr Uusitalo varit för våran verksamhet. Alltså hör ni att jag är nöjd med premiären, kul att tävla, och väldigt nyttigt.
Efter tävlingarna, avslutades lägret på måndagen med tre timmar mycket lugn åkning, innan vi tog sikte på Östersund igen. Nu blir det barmarksträning här hemma, till det att den första sparade snön blir åkbar under nästa vecka.


 

25/11-2020

Idre och Novak body.

Kul att tävlingssäsongen är igång på riktigt, något som livar upp extra i nuläget, skönt att kunna njuta av idrott som känns meningsfull utan publik på läktarna. För paratävlingarna ser det dock mörkare ut, men mer om det senare.

Läs inlägget

17/11-2020

Sprintrace.

Drog igår igång en ny period med grundträning. Före det tog vi i lördags chansen att vara med när ÖSK bjöd upp till en klassisk träningssprint, prolog plus tre heat. Blev en rejäl körare och nöjd med insatsen. Det var en lång sprint, stadion, skidskytteslingan och när vi kom tillbaka från den så gick vi inte upp till torget, utan genade genom dungen och sedan upp och runda vid Arctura och in till mål. Heaten kördes utefter prologen, där de tre första i varje heat gick upp och de tre sämsta åkte ner. Tror vi blev 9:a i prologen bland de 24 som körde (ungefär 50/50 tjejer och killar). Vi fick alltså börja i heat två, där vi lyckades vinna, blev således uppflyttade till A-heatet. Där blev vi femma, med häng på topp tre, men fick backa ner ett snäpp igen, och lyckades än en gång vara först i mål. Vi stakade, vilket på förhand kändes som en nackdel, då det regnat och smält, varför stavfästet var noll. Detta jämnades dock ut av att de som körde med fäste stod ganska stilla nerför. Halvvägs i de heaten vi var först i mål låg vi femma och sexa på toppen, men plockade på de lättare delarna, intressant hur det kan svänga kick VS no kick.

Läs inlägget

201113

Bättre body.

Det svänger i bandy brukar det väl heta...
I slutet av förra veckan sänket själv, vila två dagar och ett långt, men mycket lugnt och healande löppass under söndagen, så var jag oväntat bra på benen redan i måndags. Den här veckan har fortsatt varit lugn, vilket märkts i form av kortare pass, både distans och intervall. I måndags rev jag och Robban bland annat av ett kort och effektivt pass på den utlagda snön. 20 minuter uppvärmning, sedan en tröskel i form av ett varv på 1,7 och sedan runt Björnberget och mål där den slingan kommer på 3:an igen, ja ni som förstår, förstår... Tröskeln tog sex minuter, sedan körde vi 10 kortare drag, med start strax innan torget och mål på samma ställe som tröskeln. Skammen går väl på torra land när jag säger att vi inte klockade de kortare dragen, men knappa 1,5 min skulle jag spontant säga. Kändes bra i kroppen, så har varit viktigt att fortsätta hålla sig lugn veckan ut, för att inte gå på bara för att det känns bra, sedan hålla det några dagar och få en smäll till. Med tanke på att jag vaknade till liv så pass snabbt så har jag väl, precis som jag trodde, inte varit nere för djupt, bra det.

Läs inlägget

201107.

Sliten och tenta.

I tisdags skatetrösklar uppför tornet med en stark liga.
Oktober har blivit november, och sedan jag kom hem ifrån Idre förra måndagen har kroppen blivit allt mer sliten för varje dag. Fortsatte efter lägret att träna på bra, i grova drag har det varit intervaller eller lugna pass på tre timmar plus på förmiddagarna och sedan styrka var tredje eftermiddag. Var ungefär vad jag klarade av, då kroppen efter många veckor med bra träning, sakta men säkert börjat protestera och bli ”closed”. I onsdags var det första vilodagen på sju dagar, om sju timmars hemtenta är så mycket vila... I tiderna vi lever i så är det bara hemtentor som gäller, den här gången i finansiering risk management. Med undantag för några frågor tycker att jag hade ganska hyfsad koll, men man ska aldrig vara för säker... Förhoppningsvis var det i alla fall min näst sista tenta innan examen, peppar peppar...

Läs inlägget

201103

Ett utdöende medium?

Nu när det glada 20-talet inletts, känns det väl som bloggande  är ifrån sprunget av andra kanaler, och är 00-tal eller 10-tal, i alla fall är väl den spontana känslan så..

Läs inlägget

201028

Tävlingspremiär.

Då är vi fortfarande inne i oktober, men min tävlingspremiär på snö är redan i boxen.
Läger i Idre förra onsdagen till i måndags. Cirka 4,5 KM utlagd snö, där ungefär tre av dessa var relativt tuffa, med en lättare slinga där man åkte och vände. Första två dagarna bestod av traditionell träning, ungefär nio timmar lugn skidåkning på två dagar, fördelad på fyra pass. ”healing training” som jag brukar bli ganska pigg av, trots de relativt många timmarna, men när inget pass blir över tre timmar, så tycker jag att kroppen brukar få en ren och skön känsla av några sådana dagar.

Läs inlägget

11/10-2020

Bra höst.

Bra höst så här långt. Träningen har snurrat på, med några läger som växlats med hemmaplan. Första lägret med nya presidenten för paralaget, MR Uusitalo, Åre med ÖSK, och så några dagar I Orsa förra helgen.

Läs inlägget

23/8-2020

Spökbloggen.

Jahaja, här har sommaren gått och den här sidan ekar spökligt tom på uppdateringar ...
Hur summeras sommaren då, jo att den varit väldigt trevlig, bortsett någon vecka i juli där Östersundsvädret inte orkade upp över tvåsiffrigt, det blåste spöregn och höstvindar mot fönstret, och där kroppen i samma veva fick sig en liten smäll.

Läs inlägget

9/7-2020

B på uppsatsen och ryssgym .

Lyckades ju pricka in den typ bästa tiden ever att skriva min D-uppsats, nämligen från april till juni 2020. När jag skrev kandidaten så skulle uppsatsen skickas till opponent en vecka före opponeringen, efter denna hade man en vecka på sig att göra ändringar, innan sista versionen skulle in, inte mer med det liksom.
Jag och min partner Quinton räknade med samma process den här gången, men efter opponeringen, skickade vi texten fram och tillbaka med vår handledare ungefär varannan dag i tre veckor, innan examinatorn fick ge sina synpunkter. Alltså tog det den här gången fyra veckor från opponeringen, till det att vår sista version var inskickad, kan säga att vi flera gånger under den tiden trodde att sista handpåläggningen var gjord, men sedan fick vi något att utveckla igen.

Läs inlägget

7/7-2020

Guide åt guiden i Grönklitt.

Hej och halloj!
Vi fick sex riktigt fina dagar i Orsa / Grönklitt. Avslutade rullskidpassen med den fina backen på 13 kilometer och hann med några varv på den platta, men tekniska rullskidbanan på knappt fem kilometer. Den gode Bysse var på två pass med som guide åt guiden, och visade riktigt fina rullskidrundor, men också riktigt uppskattad löpning, som också startade nere i Orsa, för att avsluta vid boendet i Grönklitt, ca 400 höjdmeter högre, kungligt när någon som känner varenda stig bjuder på husets bästa redan från start på ett läger!
Ett guldkorn för rullskidåkning, var ”turistvägen” Mellan Orsa och Mora. Knappa 20 kilometer enkel väg, en mindre väg som inte var E45, med fin asfalt och småkuperad hela tiden, 10/10.
 

Läs inlägget