Kajsa hoppar 2:05.
26/6-2020


Tränar på stabilt här hemma, och nu är det lägerdags igen, känns bra.

Jag och Matilda tog en midsommar i Åre, vilken fullträff! Efter träning på fredag förmiddag så tog vi oss ut på en hike på eftermiddagen, packade middag och var bara ute och myste. Blev en ganska rejäl vända, då vi gick upp på toppen, åt middag där uppe och bara njöt. Shorts, t-shirt, och ifrån några hundra meter efter trapporna upp från Hummeln så var det snö hela vägen upp till toppen, förutom det sista hundratalet metrarna. Hör inte till vanligheterna under midsommarhelgen, så var en upplevelse. I Riksgränsen var liftsystemet öppet, och i många andra fjäll är det fortfarande sjukt mycket snö, speciell och häftig grej alltså.

I onsdags rev jag och Jerkan av ett rejält tröskelpass på rullskidbanan, igår stod en rejäl långpanna på programmet och idag bär det av mot mitt första barmarkslägret i Grönklitt, tror det finns potential för en riktigt fin vecka, med den långa backen från Orsa upp till Grönklitt som har nylagd asfalt och den nya rullskidbanan.

Förövrigt så hörde jag här om veckan en intressant sak i den ständigt pågående diskussionen om hur man ska träna för bäst effekt. Ska man träna kort och hårt, halvhårt och halvlänge eller bara sjukt mycket. Det kanske inte har så stor betydelse som vissa vill få det till, utan i grunden handlar det om att belasta kroppen på något sätt, keep it simple liksom.

Dock tänker jag att det för olika personer, i olika delar av sin träningskariär OSV nog mår bra av lite olika upplägg. Exempelvis kör ju Jerry nu för tiden många korta och hårda pass, vilket han tycker ger bra effekt, samtidigt som det är tidseffektivt. Då ska man ju dock komma ihåg att han har den sjuka grunden som nästan 25 års träning på elitnivå givit, vilket möjligen gör honom mottaglig för den vägen. Har man aldrig tränat speciellt mycket kanske det istället är lämpligare att bygga en grund, inte springa 10 KM allt man kan, kräkas efter, inte vilja göra det igen, och pga sämre grund också löpa större risk att bli sjuk m.m. Är ju liksom få som hoppar höjdhopp för första gången som ger sig på 2:45 i första hoppet, troligen tar det ett bra tag innan man ens får hoppa över en ribba. När det gäller konditions- och styrketräning, verkar dock många vilja kliva upp på Golden League-höjder väldigt fort, Alltså, lyssna inte på DIF Sollentuna, som när de ska göra sin närvaro hörd, brukar klargöra att ”Kajsa hoppar 2:05”, ... Ramsan innehåller också andra lokalkändisar...

Vi hörs vidare.

23/8-2020

Spökbloggen.

Jahaja, här har sommaren gått och den här sidan ekar spökligt tom på uppdateringar ...
Hur summeras sommaren då, jo att den varit väldigt trevlig, bortsett någon vecka i juli där Östersundsvädret inte orkade upp över tvåsiffrigt, det blåste spöregn och höstvindar mot fönstret, och där kroppen i samma veva fick sig en liten smäll.

Läs inlägget

9/7-2020

B på uppsatsen och ryssgym .

Lyckades ju pricka in den typ bästa tiden ever att skriva min D-uppsats, nämligen från april till juni 2020. När jag skrev kandidaten så skulle uppsatsen skickas till opponent en vecka före opponeringen, efter denna hade man en vecka på sig att göra ändringar, innan sista versionen skulle in, inte mer med det liksom.
Jag och min partner Quinton räknade med samma process den här gången, men efter opponeringen, skickade vi texten fram och tillbaka med vår handledare ungefär varannan dag i tre veckor, innan examinatorn fick ge sina synpunkter. Alltså tog det den här gången fyra veckor från opponeringen, till det att vår sista version var inskickad, kan säga att vi flera gånger under den tiden trodde att sista handpåläggningen var gjord, men sedan fick vi något att utveckla igen.

Läs inlägget

7/7-2020

Guide åt guiden i Grönklitt.

Hej och halloj!
Vi fick sex riktigt fina dagar i Orsa / Grönklitt. Avslutade rullskidpassen med den fina backen på 13 kilometer och hann med några varv på den platta, men tekniska rullskidbanan på knappt fem kilometer. Den gode Bysse var på två pass med som guide åt guiden, och visade riktigt fina rullskidrundor, men också riktigt uppskattad löpning, som också startade nere i Orsa, för att avsluta vid boendet i Grönklitt, ca 400 höjdmeter högre, kungligt när någon som känner varenda stig bjuder på husets bästa redan från start på ett läger!
Ett guldkorn för rullskidåkning, var ”turistvägen” Mellan Orsa och Mora. Knappa 20 kilometer enkel väg, en mindre väg som inte var E45, med fin asfalt och småkuperad hela tiden, 10/10.
 

Läs inlägget

26/6-2020

Kajsa hoppar 2:05.

Tränar på stabilt här hemma, och nu är det lägerdags igen, känns bra.

Läs inlägget

15/6-2020

Sommarstaden.

Hej och halloj! Som det varit lätt att skrapa ihop träning i det här sydeuropéiska klimatet vi haft senaste veckorna.

 

Läs inlägget

Bra träningsmånad.

Säsongens fyra första träningsveckor är avbockade, och jag är nöjd. Har kommit igång precis lagomt, fått till rejäla pass, hyfsad volym, och helt enkelt bara en bra balans i allt. Samtidigt är jag verkligen inte i någon jätteform, men har bara upplevelsen att träningen ger effekt, exakt så som jag föredrar att ha det den här tiden på året.

 

Läs inlägget

17/5-2020

Skön träningstid.

Ok, förutom att vi har halv vinter i mitten på maj så gillar jag den här tiden. Efter en tid med mindre träning är man igång igen. Kanske mer eller mindre sämre än när säsongen tog slut, men inspirerad, med nya idéer, förbättringen går snabbt, och det är liksom inte så blodigt än. Dessutom är det extra skönt att sova, extra gott att äta och lättare att hålla fokus och vara effektiv, i mitt fall på skolan, tack till fysisk aktivitet och frisk luft för det. Saker som är lätta att glömma bort, men skrämmande viktiga att komma ihåg.

 

Läs inlägget

07/05-2020

Kickat igång säsongen 2020/2021

Har aldrig förut varit med om att det bjudits på skidåkning i Östersund i maj månad, så lite speciellt att i måndags, den fjärde maj starta upp en ny barmarkssäsong med tre timmar skidor på en, för årstiden overkligt bra 3,5 kilometer lång slinga. I tisdags klippte vi till med 8X1000 m löpintervaller på bana, med styrka på eftermiddagen, medan gårdagen innehöll ett fyra timmar långt pass, bestående av rullskidor och löpning, sov ganska rejält skönt inatt.. Därmed igång bra, nu gäller det att hitta en balans så det går att få kontinuitet med bra pass vecka ut och vecka in.

Under perioden med mindre träning brukar försöka hinna med en del saker som inte alltid prioriteras under resten av året. Framförallt saker som inte har med träning att göra, så jag liksom får tänka på något annat och göra andra roliga grejor ett litet tag. Ur den synpunkten har väl årets viloperiod varit en liten besvikelse, men i sammanhanget är ju såklart det inget att bråka om. Kände under förra veckan verkligen hur det börjat krypa i benen igen, rastlösheten gjorde sig efter några veckor rejält påmind. Därför känns det bra att nu ha dragit igång en ny säsong. Nästan sju månaders försäsong, som vi får hoppas gör att världsläget hinner ändras, så att det blir några skidtälvingar 2020/2021.

Läs inlägget

26/04-2020

Vår.

 
Ibland blir det till och med vår i Östersund. Tvåsiffriga temperaturer, möjlighet att inviga balkongen till vår nya lägenhet på riktigt och bara allmänt mungiporna uppåt.

Läs inlägget

13/04-2020

Inte mycket att säga.

Inte mycket nytt på den här västfronten just nu... Tränar för tillfället inte med någon plan, mer än för att må bra och hålla vårbuken borta. Jag och min sydafrikanske vän Quinton börjar komma igång med vår uppsats bra, så det är ju positivt för oss. Tanken är att ösa på med den i april, för att underlätta när träningen startar i maj.

 

Läs inlägget