Sommarstaden.
15/6-2020

Hej och halloj!

Som det varit lätt att skrapa ihop träning i det här sydeuropéiska klimatet vi haft senaste veckorna.

 

Förr om åren hade jag dock lätt att få rejäla tryckare av vätskebrist när vädret var så här, har dock blivit bättre på den punkten, även om jag nog fortfarande anser mig tillhöra ”risk gruppen”. Har klarat mig bra så här långt, dock höll det på att tippa över i fredags, då jag efter mina intervaller på bandet i steket mådde ganska dåligt, och fick flytta fram eftermiddagens pass ett dygn. Repade mig dock bra under eftermiddagen och kunde genomföra lördagens långpass, så med facit i hand var det nog rätt att ändra planen lite.

Jag brukar under den här tiden på året ha i alla fall ett stående pass som är riktigt långt, runt fem timmar. Förra veckan gjorde jag ett på fyra timmar, och istället för det där femtimmars-passet så slog jag och Robin till med två stycken pass på tre timmar under samma dag, stakning på förmiddagen och löpning på eftermiddagen. Har inte tränat sex timmar på en dag förut, undantaget cykel, så var en ny erfarenhet, och tyckte det gick ganska bra, säkert också en anledning till varför vätskebristen kom som ett brev på posten dagen efter.

Mycket surr nu.. Också ovanligt mycket fokus på ordet timmar, för är ingen riktig timjagare och kommer nog aldrig bli någon heller, dock är jag medveten om att en viss träningsvolym är viktig för att skapa en grund, något man främst gör under den här tiden på året. Själv har jag mycket funderat över om det just är timmarna som skapar grunden, och de är ju såklart en stor del, men eftersom jag har insett att jag inte tror att jag personligen skulle ha effekt av tusen träningstimmar per år, då jag får för mig det skulle vara svårt med koncentration och liknande, vilket i slutänden skulle tumma för mycket på kvaliteten så har jag dribblat lite med det där. Därav exempelvis ett rejält långpass i veckan, och lite fler riktigt långa intervallpass på tröskeln, för att om möjligt gena, genom mindre tid spenderad i träningskläderna, men med något högre effekt, och så landar träningsmängden runt 700 timmar istället.. Rätt eller fel, tanken är i alla fall att försöka öka träningsmängden lite mer i år och se vad reaktionen blir.

Tänker ofta att jag bara ska skriva något kort, och sedan drar det bara iväg, vem som ska läsa vet jag inte... Finns kanske också risk att sådana här filosofådror lyfts fram något oftare framöver, då vår D-uppsats skickades in i fredags, och den därmed inte ber om uppmärksamhet och skrivglädje, akademisk engelska ska jag dock bespara eventuella läsare med, så akademisk den nu blivit efter två år med internationella kurser. Hur som helst, nu är det förhoppningsvis nerförsbacke mot magisterexamen som jag hoppas blir klar till jul, bara några strökurser jag hoppade över under förra året som behövs på kontot.

Nu är det i alla fall sommarlov från sådant, skönt det.

23/8-2020

Spökbloggen.

Jahaja, här har sommaren gått och den här sidan ekar spökligt tom på uppdateringar ...
Hur summeras sommaren då, jo att den varit väldigt trevlig, bortsett någon vecka i juli där Östersundsvädret inte orkade upp över tvåsiffrigt, det blåste spöregn och höstvindar mot fönstret, och där kroppen i samma veva fick sig en liten smäll.

Läs inlägget

9/7-2020

B på uppsatsen och ryssgym .

Lyckades ju pricka in den typ bästa tiden ever att skriva min D-uppsats, nämligen från april till juni 2020. När jag skrev kandidaten så skulle uppsatsen skickas till opponent en vecka före opponeringen, efter denna hade man en vecka på sig att göra ändringar, innan sista versionen skulle in, inte mer med det liksom.
Jag och min partner Quinton räknade med samma process den här gången, men efter opponeringen, skickade vi texten fram och tillbaka med vår handledare ungefär varannan dag i tre veckor, innan examinatorn fick ge sina synpunkter. Alltså tog det den här gången fyra veckor från opponeringen, till det att vår sista version var inskickad, kan säga att vi flera gånger under den tiden trodde att sista handpåläggningen var gjord, men sedan fick vi något att utveckla igen.

Läs inlägget

7/7-2020

Guide åt guiden i Grönklitt.

Hej och halloj!
Vi fick sex riktigt fina dagar i Orsa / Grönklitt. Avslutade rullskidpassen med den fina backen på 13 kilometer och hann med några varv på den platta, men tekniska rullskidbanan på knappt fem kilometer. Den gode Bysse var på två pass med som guide åt guiden, och visade riktigt fina rullskidrundor, men också riktigt uppskattad löpning, som också startade nere i Orsa, för att avsluta vid boendet i Grönklitt, ca 400 höjdmeter högre, kungligt när någon som känner varenda stig bjuder på husets bästa redan från start på ett läger!
Ett guldkorn för rullskidåkning, var ”turistvägen” Mellan Orsa och Mora. Knappa 20 kilometer enkel väg, en mindre väg som inte var E45, med fin asfalt och småkuperad hela tiden, 10/10.
 

Läs inlägget

26/6-2020

Kajsa hoppar 2:05.

Tränar på stabilt här hemma, och nu är det lägerdags igen, känns bra.

Läs inlägget

15/6-2020

Sommarstaden.

Hej och halloj! Som det varit lätt att skrapa ihop träning i det här sydeuropéiska klimatet vi haft senaste veckorna.

 

Läs inlägget

Bra träningsmånad.

Säsongens fyra första träningsveckor är avbockade, och jag är nöjd. Har kommit igång precis lagomt, fått till rejäla pass, hyfsad volym, och helt enkelt bara en bra balans i allt. Samtidigt är jag verkligen inte i någon jätteform, men har bara upplevelsen att träningen ger effekt, exakt så som jag föredrar att ha det den här tiden på året.

 

Läs inlägget

17/5-2020

Skön träningstid.

Ok, förutom att vi har halv vinter i mitten på maj så gillar jag den här tiden. Efter en tid med mindre träning är man igång igen. Kanske mer eller mindre sämre än när säsongen tog slut, men inspirerad, med nya idéer, förbättringen går snabbt, och det är liksom inte så blodigt än. Dessutom är det extra skönt att sova, extra gott att äta och lättare att hålla fokus och vara effektiv, i mitt fall på skolan, tack till fysisk aktivitet och frisk luft för det. Saker som är lätta att glömma bort, men skrämmande viktiga att komma ihåg.

 

Läs inlägget

07/05-2020

Kickat igång säsongen 2020/2021

Har aldrig förut varit med om att det bjudits på skidåkning i Östersund i maj månad, så lite speciellt att i måndags, den fjärde maj starta upp en ny barmarkssäsong med tre timmar skidor på en, för årstiden overkligt bra 3,5 kilometer lång slinga. I tisdags klippte vi till med 8X1000 m löpintervaller på bana, med styrka på eftermiddagen, medan gårdagen innehöll ett fyra timmar långt pass, bestående av rullskidor och löpning, sov ganska rejält skönt inatt.. Därmed igång bra, nu gäller det att hitta en balans så det går att få kontinuitet med bra pass vecka ut och vecka in.

Under perioden med mindre träning brukar försöka hinna med en del saker som inte alltid prioriteras under resten av året. Framförallt saker som inte har med träning att göra, så jag liksom får tänka på något annat och göra andra roliga grejor ett litet tag. Ur den synpunkten har väl årets viloperiod varit en liten besvikelse, men i sammanhanget är ju såklart det inget att bråka om. Kände under förra veckan verkligen hur det börjat krypa i benen igen, rastlösheten gjorde sig efter några veckor rejält påmind. Därför känns det bra att nu ha dragit igång en ny säsong. Nästan sju månaders försäsong, som vi får hoppas gör att världsläget hinner ändras, så att det blir några skidtälvingar 2020/2021.

Läs inlägget

26/04-2020

Vår.

 
Ibland blir det till och med vår i Östersund. Tvåsiffriga temperaturer, möjlighet att inviga balkongen till vår nya lägenhet på riktigt och bara allmänt mungiporna uppåt.

Läs inlägget

13/04-2020

Inte mycket att säga.

Inte mycket nytt på den här västfronten just nu... Tränar för tillfället inte med någon plan, mer än för att må bra och hålla vårbuken borta. Jag och min sydafrikanske vän Quinton börjar komma igång med vår uppsats bra, så det är ju positivt för oss. Tanken är att ösa på med den i april, för att underlätta när träningen startar i maj.

 

Läs inlägget