Långsummering VM.
02/03-2019


Kom hem till Sverige i tisdags kväll. Har sedan dess tagit det ganska lugnt med träningen, åkt några korta pass, försökt komma ikapp lite i skolan och skruvat tillbaka tiden så gott det går. Det senare har fungerat bra, har lyckats boka in mig på tidiga morgonaktiviteter, så trots att jag är morgontrött efter 2,5 veckor med kanadensisk tid så har jag fått bita ihop och kliva upp. Extra viktigt att ställa tillbaka tiden snabbt den här gången, för redan nästa lördag åker vi till Japan för sista världscupen och då är tiden åtta timmar åt andra hållet..
 

VM då, finns ganska mycket att säga. 10 kilometern för snart två veckor sedan var en förfärlig upplevelse, kände redan i första backarna att kroppen var helt av, bet ändå i och blev overkligt nog bara 1,10 min från täten. TD:n frågade våra ledare vad felet var på mig och varför mina ben skakade under hela loppet, kanadensarna undrade om jag var sjuk, ja ni förstår. Laddade snabbt om till sprinten nästa dag, som var mästerskapets överlägset bästa lopp, något som ledde hela vägen till toppen av pallen. Skidskyttet förra onsdagen var något bättre än 10:an, men långt ifrån bra. Stafetten i lördags var tung, vi låg ganska långt bak, men gjorde allt jag kunde på mina två sträckor över 2,5 KM. Var riktigt nervös för söndagens 20 klassiskt, då jag visste att om jag går på en lika dan avrättning som på 10 skate, så blir den här dagen den i särklass allra jobbigaste jag haft på ett par skidor. Lyckades dock hitta rätt utgångsfart, och även om det var långt till guldet så lyckades vi kriga oss till en silverpeng.

Dålig form är en sak, men det jag upplevt den här veckan var inte bara dålig form, rasade i mål efter varje lopp, kräktes efter två, även fast det inte gått speciellt fort och åkare jag nästan slagit med minuter tidigare under vintern, fick jag nu stryk av, eller fick plocka fram exakt allt jag hade för att lyckas skala ner. Kanske inte speciellt ödmjukt att lägga ut texten så här, men samtidigt måste jag vara ärlig. Å andra sidan handlar ett mästerskap om att komma dit i säsongens bästa form, det lyckades inte jag att göra, men flera av mina konkurrenter. Så även om jag kan hitta anledningar till varför känslan var som den var, så är det utfallet och resultaten som är det viktiga. Jämfört med världscuperna tidigare under säsongen så var mina resultat sämre, även om de var bra, alltså klarade mina motståndare bättre av att pricka formen, så det vill jag ge dom.
Skidorna har varit bra, och räddade mig verkligen under 20 klassiskt, Emil gjorde ett väldigt stabilt lopp och sprinten som var det kanske viktigaste racet gick bra, så var inte heller nervositet som satte käppar i det berömda hjulet. Rent krasst är det så att min kropp inte varit sig lik sedan sjukdomen efter tävlingarna här i Östersund efter nyår. Jag är inte trött och hängig i vardagen och kan inte bevisa något av det jag skriver här, förutom om de tester jag nu ska göra visar på någon infektion eller liknande, men de som har sett mig åka skidor under senaste veckorna har sett att trycket är borta.

Med tanke på känslan i kroppen så är jag så enormt nöjd och stolt över vad jag lyckades med på VM. Vi tog två medaljer och jag krigade i varje tävling och tog den mentala matchen med mig själv. Huvudet ville så mycket mer än kroppen och det var bara den faktorn som gjorde det här mästerskapet så bra som det blev. Vi laddade om efter 10 skate och vände tillbaka med ett guld i sprint dagen efter. Jag visste att jag inte fick gå över gränsen på 20:an, för då skulle jag vara helt borta, jag lyckades med det, och även om McKeever seglade ifrån så höll jag mig cool. Summa sumarum, antingen var kroppen så dålig som den kändes, och det var huvudet som fick den att åtminstone vissa dagar åka så pass snabbt som den ändå gjorde, eller så åkte jag fortare än det kändes, för annars hade jag inte lyckats plocka med mig två medaljer hem från Prince George. Känner att jag tagit ett kliv till den här säsongen, det visar både resultaten tidigare under vintern, men också att jag klarade att hålla en så här pass hög nivå trots allt. Nu fokuserar jag på att försöka avsluta världscupen så snyggt som möjligt och sedan får jag om någon månad mer ingående utvärdera varför saker blivit som de blivit, positivt och negativt, och vad som kan göras framöver.

Sådant supergäng jag fick vara en del av, bra skidor och allt annat runt om var också världsklass. Nu ska jag göra allt i min makt för att försöka vara strået vassare under sista världscupen i Japan om två veckor, det är målet.

16/07-2019

Sockrar mig igenom tillvaron.

Så här i högsommartider gör alla skidåkare som mest träning. När en stark grund ska byggas görs många pass som kräver en hel del energi.

Läs inlägget

04/07-2019

Sommarlovet snurrar på.

Mitt rekordlånga sommarlov fortsätter, i början var det lite märkligt att slippa tänka på- och lägga tid på skola, men när det kommer till att ha mer tid för träning, och framförallt återhämtning så anpassar jag mig ganska snabbt till det livet, liksom det jag tycker om allra mest. Dock är en sådan tillvaro skön ett tag, och trivs ändå med tex att skolan drar igång i början på september, så jag får något mer att tänka på än träning, lite andra tider att förhålla mig till osv, kort sagt, variation är det bästa.

Läs inlägget

27/06-2019

Torsby.

I söndags kväll landade vi här i Torsby för säsongens andra läger. Efter det första i Östersund så är nu tanken att vi på para kör fyra femdagarsläger här innan säsongen kommer. Kan tyckas lite tjatigt med samma ställe varje gång, men jag gillar det, har blivit några vändor hit under åren, så skönt med ganska känd terräng, även om det finns mycket nytt att upptäcka, sedan finns tunneln, fina intervallbackar, bra löpning och allt annat som kan önskas, dessutom finns bra möjligheter till varierad träning för sitski här, med både tunnel, bra rullskidåkning och fint gym. För första gången under mina år har vi också fått in en skidskyttetränare i Leffe Larsson, tanken är nämligen att göra mig till lite mer skidskytt till vintern, ska ju tydligen bli VM i Östersund, hur det här går får framtiden utvisa, men lyckas Leif kan det bli så att han skickas ner till Israel / Palestina med goda förhoppningar till ett genombrott även där. Leif bor i Torsby så blir mycket fokus på skytte på lägren, han ska även vara med på tävlingarna i vinter, så förutsättningarna finns nu, och om det inte är jag som lyckas på vallen så är det förhoppningsvis någon annan svensk.

Läs inlägget

14/06-2019

Blandbloggen.

Några rader om allt möjligt.
Först och främst vill jag en ytterligare gång säga att det känns vackert att fått förtroendet att slå mig samman med Östersunds kommun. Bott hela mitt liv i kommunen som passar så bra för oss skidåkare, och som en gång kanske gjorde att det var just den idrotten jag valde. Samtidigt kommer vi från i vintras ha årliga världscupetävlingar här, med VM 2023 som extra grädde på det berömda moset. Med en fantastisk rullskidbana, tidig och bra konstsnö m.m är Östersund ett superställe för oss som vill satsa på skidåkning, men det bidrar också till att idrotten är populär bland en stor del av människorna här. Som paraidrottare är det dessutom kul att se hur Östersunds kommun satsar på parasport, inte bara för att det ska se bra ut på papperet, utan vi ses som en tillgång, då arrangerande av tävlingar och andra evenemang på många plan ger mycket bra tillbaka till stan, precis som andra event som inte har med parasport också gör. När ömsesidigt utbyte finns kan en satsning bli långsiktig och på riktigt.

Läs inlägget

04/06-2019

Några rader om läget.

Fantastiskt skönt med sommarlov, och lite extra fokus på träning, liksom ingen skola som hänger över och borde göras.

Läs inlägget

29/05-2019

180 HP Företagsekonomi, kandidaten i hamn.

Hade lite andra äventyr på sidan om, så mitt treåriga program tog fyra år, men nu har jag en kandidat i företagsekonomi med inriktning marknadsföring. Har under de här åren fått trixa lite för att få till pusslet med alla kurser och alla poäng på de områden som krävs. Både beroende på det sociala, men också för att föreläsningar och klasskompisar underlättar pluggandet så har jag läst alla kurser på campus, och gjort alla tentor när de gått ordinarie, förutom den här sista finansieringskursen som jag fick läsa på distans. Då jag är såkallad ”idrottsstudent” så har jag haft möjlighet att tex flytta tentor, så för den sista tentan fick jag för första gången ta vara på den möjligheten. Då det alltså bara var jag som skrev den tentan så fick jag ett rekordsnabbt svar av läraren, och jag klarade den med marginal, så även om jag inte har examensbeviset i handen än, så ska nu allt vara klart i praktiken. Har faktiskt klarat mig igenom de här åren utan omtenta, så det tycker jag att jag kan klappa mig på axeln för...

Läs inlägget

23/5-2019

Träning just nu.

Kommit in i ett bra träningsflyt, vilket gör att jag gärna glömt bort skolan och den finansieringskurs jag läser just nu, tänker inte jinxa för mycket, men imorgon är det i alla fall tenta, så upp till bevis då...

Läs inlägget

14/05-2019

Flyter på.

Igång med träningen på riktigt, känns skönt tycker jag även om maj brukar bli lite av en omställningsmånad, från tävlingssäsong och viloperiod, till tuff sommarträning . Både för att stegra träningen, komma igång med de nya saker som jag bestämt inkludera i den samma, men också för att det handlar om att avsluta skolan, få klart med allt runt själva skidåkningen och lite smått och gott.

Läs inlägget

01/05-2019

Kickat igång träningsåret.

April avslutades med en trevlig helg i Göteborg där jag tillsammans med många andra paralympier / olympier var bjuden till Olympiatravets finaler. Bra ordnat av ATG, och intressant att få vara nära en sport jag inte har någon egentlig kunskap om, förutom det jag lärde mig som trogen lyssnare till radiosporten i mina väldigt unga dagar. Efter ett derby i Stockholm och en extra natt där pga flygstrejken, så kom jag i måndags hem och sparkade igång säsongen 2019-2020 med 2X30 min tröskelintervaller på bandet. Igår körde jag sedan ett saftigt styrkepass på morgonen med lite nya inslag, samt uppförsstakning på bandet under eftermiddagen.

Läs inlägget

23/04-2019

Semesterbloggen.

Många skidåkare gör sin sista tävling ungefär vid den här tiden, men för mig blev det en tidig säsongsavslutning. Därför har det blivit lite semesterinfluerat på slutet.

Läs inlägget