Långsummering VM.
02/03-2019


Kom hem till Sverige i tisdags kväll. Har sedan dess tagit det ganska lugnt med träningen, åkt några korta pass, försökt komma ikapp lite i skolan och skruvat tillbaka tiden så gott det går. Det senare har fungerat bra, har lyckats boka in mig på tidiga morgonaktiviteter, så trots att jag är morgontrött efter 2,5 veckor med kanadensisk tid så har jag fått bita ihop och kliva upp. Extra viktigt att ställa tillbaka tiden snabbt den här gången, för redan nästa lördag åker vi till Japan för sista världscupen och då är tiden åtta timmar åt andra hållet..
 

VM då, finns ganska mycket att säga. 10 kilometern för snart två veckor sedan var en förfärlig upplevelse, kände redan i första backarna att kroppen var helt av, bet ändå i och blev overkligt nog bara 1,10 min från täten. TD:n frågade våra ledare vad felet var på mig och varför mina ben skakade under hela loppet, kanadensarna undrade om jag var sjuk, ja ni förstår. Laddade snabbt om till sprinten nästa dag, som var mästerskapets överlägset bästa lopp, något som ledde hela vägen till toppen av pallen. Skidskyttet förra onsdagen var något bättre än 10:an, men långt ifrån bra. Stafetten i lördags var tung, vi låg ganska långt bak, men gjorde allt jag kunde på mina två sträckor över 2,5 KM. Var riktigt nervös för söndagens 20 klassiskt, då jag visste att om jag går på en lika dan avrättning som på 10 skate, så blir den här dagen den i särklass allra jobbigaste jag haft på ett par skidor. Lyckades dock hitta rätt utgångsfart, och även om det var långt till guldet så lyckades vi kriga oss till en silverpeng.

Dålig form är en sak, men det jag upplevt den här veckan var inte bara dålig form, rasade i mål efter varje lopp, kräktes efter två, även fast det inte gått speciellt fort och åkare jag nästan slagit med minuter tidigare under vintern, fick jag nu stryk av, eller fick plocka fram exakt allt jag hade för att lyckas skala ner. Kanske inte speciellt ödmjukt att lägga ut texten så här, men samtidigt måste jag vara ärlig. Å andra sidan handlar ett mästerskap om att komma dit i säsongens bästa form, det lyckades inte jag att göra, men flera av mina konkurrenter. Så även om jag kan hitta anledningar till varför känslan var som den var, så är det utfallet och resultaten som är det viktiga. Jämfört med världscuperna tidigare under säsongen så var mina resultat sämre, även om de var bra, alltså klarade mina motståndare bättre av att pricka formen, så det vill jag ge dom.
Skidorna har varit bra, och räddade mig verkligen under 20 klassiskt, Emil gjorde ett väldigt stabilt lopp och sprinten som var det kanske viktigaste racet gick bra, så var inte heller nervositet som satte käppar i det berömda hjulet. Rent krasst är det så att min kropp inte varit sig lik sedan sjukdomen efter tävlingarna här i Östersund efter nyår. Jag är inte trött och hängig i vardagen och kan inte bevisa något av det jag skriver här, förutom om de tester jag nu ska göra visar på någon infektion eller liknande, men de som har sett mig åka skidor under senaste veckorna har sett att trycket är borta.

Med tanke på känslan i kroppen så är jag så enormt nöjd och stolt över vad jag lyckades med på VM. Vi tog två medaljer och jag krigade i varje tävling och tog den mentala matchen med mig själv. Huvudet ville så mycket mer än kroppen och det var bara den faktorn som gjorde det här mästerskapet så bra som det blev. Vi laddade om efter 10 skate och vände tillbaka med ett guld i sprint dagen efter. Jag visste att jag inte fick gå över gränsen på 20:an, för då skulle jag vara helt borta, jag lyckades med det, och även om McKeever seglade ifrån så höll jag mig cool. Summa sumarum, antingen var kroppen så dålig som den kändes, och det var huvudet som fick den att åtminstone vissa dagar åka så pass snabbt som den ändå gjorde, eller så åkte jag fortare än det kändes, för annars hade jag inte lyckats plocka med mig två medaljer hem från Prince George. Känner att jag tagit ett kliv till den här säsongen, det visar både resultaten tidigare under vintern, men också att jag klarade att hålla en så här pass hög nivå trots allt. Nu fokuserar jag på att försöka avsluta världscupen så snyggt som möjligt och sedan får jag om någon månad mer ingående utvärdera varför saker blivit som de blivit, positivt och negativt, och vad som kan göras framöver.

Sådant supergäng jag fick vara en del av, bra skidor och allt annat runt om var också världsklass. Nu ska jag göra allt i min makt för att försöka vara strået vassare under sista världscupen i Japan om två veckor, det är målet.

19/03-2019

Inget Japan, men total världscupseger.

En lucka i uppdaterandet här, men mycket har hänt, så haka på.

Läs inlägget

02/03-2019

Långsummering VM.

Kom hem till Sverige i tisdags kväll. Har sedan dess tagit det ganska lugnt med träningen, åkt några korta pass, försökt komma ikapp lite i skolan och skruvat tillbaka tiden så gott det går. Det senare har fungerat bra, har lyckats boka in mig på tidiga morgonaktiviteter, så trots att jag är morgontrött efter 2,5 veckor med kanadensisk tid så har jag fått bita ihop och kliva upp. Extra viktigt att ställa tillbaka tiden snabbt den här gången, för redan nästa lördag åker vi till Japan för sista världscupen och då är tiden åtta timmar åt andra hållet..
 

Läs inlägget

22/02-2019

VM så här långt.

Tre tävlingar gjorda och två tävlingar kvar av mitt VM 2019. Milt uttryckt kan vi säga att dagarna här varit en berg och dal bana. Söndagens 10 skate var det jobbigaste jag gjort på så länge, tyckte jag gick ut lagom, men vid första varvning efter 2,5 KM var jag redan helt förstörd. Ledde tydligen då och var tvåa halvvägs, men sedan rasade jag till femma. Förvånad att jag inte var längre efter och tappade mer, det tillsammans med att jag är väldigt stolt över min mentala insats och att jag ändå höll ihop det ”så pass bra” och kom i mål var dagens två ljusglimtar.

Läs inlägget

10/02-2019

Mot VM imorgon.

Ytterligare några dagar här hemma, där jag fått in några riktigt hårda intervaller och däremellan riktigt lugn träning. Efter sjukdomen inför de första tävlingarna kom jag snabbt tillbaka, men den här gången har det varit lite segare. Då hade jag en hel sommar och höst i ryggen, men nu under säsong och hårda tävlingsperioder är grunden lite sämre, så den här sjukdomen kanske kostade lite mer. Inget att fundera mer på nu, bara att åka allt jag kan om en vecka och försöka vara smart på vägen dit.

Läs inlägget

06/02-2019

Årets manliga idrottare på Parasportgalan.

Paragalan i söndags, jag bestämde mig för att inte åka ner och istället vara hemma och ladda för VM. Glad för utmärkelsen jag fick i den fina konkurrensen. Kör på den politiskt korrekta klyschan ”ingen nämnd, ingen glömd”, när det kommer till att tacka alla som gjort den här satsningen möjlig, men familj, guider och sponsorer som stöttat i vått och torrt måste ändå nämnas.

Läs inlägget

30/01-2019

Trött huvud, trött kropp och sjuk.

Var en trött kille efter tävlingarna här hemma. Både fysiskt då jag gick fem tuffa lopp på sju dagar, men också mentalt. Brukar vara trött i huvudet efter vilken tävlingsvecka som helst, och blir ju såklart en del extra när det tävlas på hemmasnö. Efter tävlingarna var det ganska fullt upp, först med en filminspelning för Toyota och sedan ner till Stockholm för magnetröntgen av min rygg, passade då även på att gå på idrottsgalan, eftersom jag hade äran att bli inbjuden. Summa summarum, kanske lite tufft program, så fick dra i handbromsen gällande träningen några extra dagar, blev fyra dagar med total vila, var verkligen helt slut.

Läs inlägget

17/01-2019

Hemmaplan.

Fyra tävlingar på fem dagar och en trött kropp idag. Nu återstår bara en tävling här hemma, innan det är dags för lite vila och fullt fokus mot VM. För egen del har allt gått över förväntan, och tre segrar ger såklart extra självförtroende inför resten av säsongen. Jerry och Emil har stått för superinsatser, så glad att jag har sådana guider, som inte bara kan åka skidor fort, utan även ger mig trygghet där ute i banan.

Läs inlägget

11/01-2019

Program för veckan.

Här nedan finns tider för när min klass startar under den kommande veckan, planen är att köra allt förutom stafetten i skidskytte som avslutar kalaset nästa lördag.

Läs inlägget

10/01-2019

Tävling på hemmaplan.

Igår morse körde jag och Jönsson klassiska intervaller, och då började det dyka upp en del andra länder som skulle ut och träna, speciell känsla att de ska göra det här hemma där jag åker varje dag. Eftermiddagen bestod av gym och lätt återhämtningsjogg, och då slog tanken mig att det kändes märkligt att jag idag inte skulle ut och resa för att komma till tävlingsplatsen, utan istället lugnt kunde ta en sovmorgon och mysfrukust.

Läs inlägget

04/01-2019

Snart tävlingsdags igen.

Juletiderna har snurrat på, med bra träning och en hel del lugn och ro. Trots att Jerry varit lite krasslig i veckan har det lösts genom att Gunnar och Robin kunnat hoppa in lite extra, och  har också blivit något extra pass på bandet. Vilken guldinvestering det varit, bra där pappa. Exempelvis hade jag igår ett pass där jag körde 5X5 min löpning med stavar, och där jag låg på maxpuls sista tre minuterna av sista intervallen, bland det värsta jag gjort på mycket länge.

Läs inlägget