Tävlingssäsongen 2020-2021.
210426
Tänkte försöka summera säsongen som gått sett ur ett tävlingsperspektiv. Ett år av träning och tävling kan dissekeras hur mycket som helst, men det som oftast ändå avgör vad som ska stå på sista raden, är resultaten. Långt inlägg väntar, så håll i er.

Såklart vet alla att den här säsongen varit speciell. Som jag tidigare skrivit så ställdes alla våra världscuper och VM in i november, medan det i januari blev klart att det ändå skulle bli två världscupveckor i mars. Som om inte det vore nog så kom sju av säsongens tio tävlingar på tio dagar. Hur som helst, nu kör vi.

Som för alla andra så var sommar och höst något osäkra, då det var oklart hur säsongen skulle se ut. För mig gick det ändå bra att hålla motivationen, och redan i slutet av oktober var det dags för tävlingspremiär.
Vi var i Idre på läger, och jag och Robin tog möjligheten att delta i Tjuvstarten som Falun Borlänge arrangerade. Delar av Sverigeeliten var på plats och gjorde upp i 10 klassiskt på lördagen och samma distans i skate på söndagen. Lördagens klassiska lopp stakade jag, hade en mycket stabil känsla och nöjd med resultatet. Söndagens lopp gick i skate, där kroppen var trött och lite energilös, samtidigt som jag tyckte jag åkte dåligt tekniskt. Kul att köra ”vanliga tävlingar”, slå en del av de som ställde upp samt att få en rekordtidig tävlingspremiär på snö.
Under november och december körde jag några träningstävlingar på hemmaplan, främst arrangerade av min klubb Östersunds SK. Tre stycken sprintar, där jag tycker två var riktigt bra, en klassisk och en skate. Nyttigt att få köra heat med andra, då växer hornen extra, samtidigt som både jag och Robin måste vara mer på tå.
 

2020 blev 2021 och det blev dags för mig att göra premiär i en Sverigecup. 15 KM skate stod på programmet i Östersund, fyra varv på en rejält tuff 3,75:a. Ännu ett stabilt lopp, där vi flyttade lite barriärer genom att jag som para var med i en FIS-tävling. Jag fick dock starta två minuter före första start, och stod inte med i resultatlistan, men det kommer. Vår tid, okorrigerad, hade i alla fall räckt till plats 84 av de 98 startande.

Under samma period blev det klart att vi skulle få två världscupveckor i mars månad, först i Slovenien och sedan i Finland. Lunken ersattes av iver, och en plan lades för att toppa formen till dessa tävlingar. En vecka före avfärd fick jag dock ett samtal, där det klargjordes att svenska parasportförbundet inte tillät oss att åka till Slovenien. Jag gjorde allt i min makt för att ändra beslutet, men det stod fast, motiverat av diverse Corona-faktorer.  Efter nästan ett år i osäkerhet runt tävlingsbiten, där jag ändå tränat riktigt bra och där lunken äntligen skulle bytas mot skarpt läge så tog det här beslutet hårt. Både jag och Robin var i riktigt bra form fysiskt, men sämre mentalt. Suget efter tävlingarna i Finland som vi ändå skulle få åka försvann helt, lyckades dock motivera mig att hålla tryck i träningen. Men det kostade kraft, drack enorma mängder sportdryck och liquids på passen, trots det var väggen nära många gånger, en vägg som Robin slog huvudet i rejält ett pass. Det var bara misär, tråkigt och grått. För det må vara att tävlingar ställs in, men när de körs och jag fick stanna hemma och analysera resultatlistor istället för att själv finnas med i dessa, då rann bägaren över.
En vecka före Finland hade vi bränt för mycket energi, och Robin vaknade krasslig. Dagen före vi skulle åka kände jag samma känsla, om än lite. Corona-testerna vi gjorde innan avfärd var dock negativa och på resdagen kände jag mig bättre. Så vi åkte, vad fanns det att spara på liksom, det viktigaste med de här tävlingarna var ändå att känna på nivån inför en ny barmarkssäsong som ska leda fram mot ett Paralympics. Första dagen i Vuokatti tränade vi lättare, men dag två, dagen före tävlingen, vilade helt eftersom Robin kände sig något sämre och med all rätt ville säkra upp.
Till slut kom den där tävlingspremiären, för köra skulle vi, så kände båda. Besvikelsen över Slovenien och kroppar som bråkat sista veckan må vara, är det årets enda chans till paratävling, då kör man... Loppet var 12,5 KM klassiskt, och kändes lätt i två varv, sedan kom verkligheten ikapp. Robin var stark, men jag  fick sota för ett gäng struliga dagar. På något sätt blev vi ändå delad tvåa, fem sekunder ifrån segern. Helt utslagen i mål, men bara att ladda om för sprint nästa dag.
Kändes som urblåsningen dagen innan gjort gott och vi kvalade stabilt vidare som tvåa. Vi tog oss också vidare från semin med relativt god marginal. Finalen blev stentuff, där vi tog starten mot Chockhlaev, bara för att ha honom i rygg stor del av loppet, samtidigt som vi jagades av McKeever och Holub. I sista backen försökte ryssarna gå om oss, men jag hörde hotet och klev ut lite snyggt åt sidan. Mot slutet av backen la vi in en stöt som de inte hängde med på, och således blev vår seger ganska klar, medan det blev tight där bakom.

En lugnare träningsdag innan det var dags för 20 skate. Ett lopp där det kändes helt ok, men där jag fick ganska ont i ryggen mot slutet. Tror dock detta inte påverkade min placering, då jag blev fyra i ett ingemansland. Jogg på kvällen och sedan på det igen. 7,5 KM klassiskt, min bästa dag under den här veckan. Kände mig stark och lyckades vinna med drygt en minut på 17 minuters åkning, strong body, yes.

Sedan följde två skidskyttetävlingar, där kroppen var trött. Sköt bra på sprinten och sämre på distansen. Nyttiga lopp, både för att dessa två var 20 procent av alla lopp jag körde i år, men framförallt för att få skyttemomentet i skarpt läge.

Sex tävlingar på åtta dagar och hemresa på den nionde. Där kan man kanske känna att det kunde ha varit nog, men inte. Jag blev tillfrågad om jag ville vara med och köra singelmix på SM i skidskytte, när en sådan hand sträcks ut så är det bara att säga ja. Jag och Robin körde tillsammans med Nicolina Lindqvist, och den tävlingen var en av de roligaste jag kört. För er som inte är bekanta med tävlingsformatet så handlar det om att tjejerna först kör två varv på 1,5 KM med två skytten, men växling direkt efter andra skyttet. Sedan gör killarna samma sak, tjejerna igen, varefter killarna avslutar, fast då också med ett spurtvarv. Jag sköt ganska risigt, men kände mig pigg så där på sjunde tävlingsdagen. Stenhårda spår och racerbana gillar jag, så kan ju varit en del i det hela. Den tävlingen fick avsluta tävlandet 2020-2021.

Ska jag försöka sammanfatta den här romanen med några saker så får det bli:
Bästa loppen helt klart de två sprintarna med ÖSK, 10 klassiskt i Idre samt sprinten i skate och 7,5 klassiskt i Vuokatti.
Blivit mest träning och lite tävling. Kanske är bra på sikt, möjligen perfekt inför Paralympics, men tyngre för motivationen, även om jag hållit en hög nivå i träningen under hela året och kommer att landa någon stans runt 770 timmar ex styrka, personligt rekord.
Den här säsongen får ses som något av ett genombrott i att tävla utanför para. Vasaloppet 2020, sedan Tjuvstarten i Idre, Sverigecup i längd och SM i skidskytte. Nu har alla fått sin del av para, vilket givit mycket positiva ord från många inblandade, hoppas på mer sådant i framtiden.
Viktigt att vi till slut fick tävlingarna i Finland. Skönt att få en check på var jag står, vad som är bra och vad som kan utvecklas.
Nöjd med resultaten i Finland, som kom trots mycket strul runt om kring. Detta tycker jag visar att jag tagit ett steg framåt i år, även om jag samtidigt är väl medveten om att saker kan bli bättre.
Robin har gjort ett superjobb på alla plan, vilket betyder så enormt mycket. På samma gång är något nytt och spännande på väg att byggas inom svensk paraskidåkning, det både tror- och hoppas jag mycket på.
Gör nu min sista träningsvecka, innan jag kommer att ta ett break. Sedan börjar jobbet mot Peking på allvar. Jag är riktigt sugen på nästa säsong med både ett uppskjutet VM och Paralympics.

Med det sagt, tack till alla er som stöttar, läser och hejar. Har ni läst enda hit, ett tack med guldkant 😉

210506

Summering träningsåret 2020-2021.

Summerar träningsåret lite kort. Började vecka 18 förra året, alltså den 4:e maj 2020 och slutade i söndags. Antalet timmar blev 772:10 ex styrka. Huruvida styrketräningen ska räknas in i timantalet brukar vara ett hett diskuterat ämne, men för mig handlar det här sättet att räkna om att jag alltid gjort så och inte ser någon idé till att ändra. Jag lägger trots det relativt mycket tid på styrketräning, inte för att bli maximalt starkare, utan det handlar uteslutande om bål, balans och liknande. Styrkepassen brukar vara 75-90 min långa, där en del av passet är hårdare, medan resterande del fokuserar på  komplexare övningar. Gjorde faktiskt precis 100 styrkepass det här året, många av dessa under Kristinas noggranna övervakning.
Vidare hade jag drygt 92 timmar intervalltid, samtidigt låg de flesta veckor mellan 15-18 timmar. Sällan över 20, men inte heller ofta under 15.
Eftersom det varit få tävlingar i år så har det blivit mycket fokus på kontinuitet i träningen och långa pass. En annan sak som bidraget till mängden är att jag tränat på under hela april, en månad som oftast är ”semestermånad”. Vila från den planerade träningen har jag istället nu i maj, varför man skulle kunna säga att det blir lite fel i bokföringen.  Hade jag gjort som vanligt hade jag kanske landat runt 730.

Läs inlägget

210429

Vårträning.

Hej och hopp!
Några dagar i Åre för att bryta av konstsnöslingorna här hemma, och vilka dagar. 2:30 timmar skate i Björnen i tisdags, både på de nypistade spåren och skaren, dröm. Ullådalen ligger högre så har mer snö och bjöd om möjligt på ännu finare förhållanden under eftermiddagen. En god middag och så var den dagen komplett. Till onsdagen hade det kommit någon CM snö och spåren var nykörda. Brett, fint och rejäl kupering gav ett riktigt bra intervallpass i den fria tekniken. Ett eftermiddagspass innan vi styrde hemåt. Idag har jag kört rullskidor på bandet, imorgon blir det sista skidpasset på stadion samt styrketräning och på lördag stänger jag träningsåret 2020-2021 med tre släta timmar.

Läs inlägget

210426

Tävlingssäsongen 2020-2021.

Tänkte försöka summera säsongen som gått sett ur ett tävlingsperspektiv. Ett år av träning och tävling kan dissekeras hur mycket som helst, men det som oftast ändå avgör vad som ska stå på sista raden, är resultaten. Långt inlägg väntar, så håll i er. Såklart vet alla att den här säsongen varit speciell. Som jag tidigare skrivit så ställdes alla våra världscuper och VM in i november, medan det i januari blev klart att det ändå skulle bli två världscupveckor i mars. Som om inte det vore nog så kom sju av säsongens tio tävlingar på tio dagar. Hur som helst, nu kör vi.

Som för alla andra så var sommar och höst något osäkra, då det var oklart hur säsongen skulle se ut. För mig gick det ändå bra att hålla motivationen, och redan i slutet av oktober var det dags för tävlingspremiär.
Vi var i Idre på läger, och jag och Robin tog möjligheten att delta i Tjuvstarten som Falun Borlänge arrangerade. Delar av Sverigeeliten var på plats och gjorde upp i 10 klassiskt på lördagen och samma distans i skate på söndagen. Lördagens klassiska lopp stakade jag, hade en mycket stabil känsla och nöjd med resultatet. Söndagens lopp gick i skate, där kroppen var trött och lite energilös, samtidigt som jag tyckte jag åkte dåligt tekniskt. Kul att köra ”vanliga tävlingar”, slå en del av de som ställde upp samt att få en rekordtidig tävlingspremiär på snö.
Under november och december körde jag några träningstävlingar på hemmaplan, främst arrangerade av min klubb Östersunds SK. Tre stycken sprintar, där jag tycker två var riktigt bra, en klassisk och en skate. Nyttigt att få köra heat med andra, då växer hornen extra, samtidigt som både jag och Robin måste vara mer på tå.
 

Läs inlägget

210422

Klar med skolan och vårträning.

I mitten på januari gjorde jag min sista tenta och fick den godkänd någon vecka senare. Gick smidigt att ansöka om examen, så ytterligare någon vecka efter var det klart. Var alltså några månader sedan, har bara inte blivit att jag skickat in något om det här, En magister i business administration har jag nu i alla fall. När det var som mest tävlande under vintern så skippade jag ibland några kurser, det gjorde att de fyra åren tog fem och ett halvt år, känns på ett sätt som en lång tid, men också inte allt för länge sedan nollningen då allt började. Jag tycker plugg har gått väldigt smidigt att kombinera med idrotten, men nu är den tiden över, så vi får se vad som nu händer. Jag ska i alla fall inte göra mycket annat än skidåkning fram till mars nästa år, för att ge Paralympics en rejäl chans. Sedan får vi se, är ju omöjligt att ha ett vanligt jobb om jag ska satsa på den här nivån, också svårt att kombinera med deltidsjobb, även om det på ett sätt kanske skulle vara nyttigt. Hur som helst, nu är det Peking som gäller, sedan får vi se. Hur jag än tänker så känns det skönt att ha fyra års utbildning i bagaget. Måste till sist bara skicka en stor ros till Mittuniversitetet och möjligheten att kombinera studier och idrott. Ekonomprogrammet med Anna Sörensson i spetsen har varit helt fantastiska på alla sätt när jag exempelvis behövt läsa i lite annan ordning eller liknande. Fått många kompisar, ifrån både Sverige och utomlands, många fina minnen, alltså på många sätt väldigt glad att en skoltrött 20-åring under våren 2015 bestämde sig för att klicka i en ansökan till universitetet.

Läs inlägget

Klar med skolan och vårträning.

Läs inlägget

210406

Skidskytte i Vuokatti och SM.

Då har det gått någon vecka sedan en rejäl tävlingsperiod, en påsk har dessutom hunnit komma och gå, så känns extra länge sedan.
Här kommer i alla fall en liten tillbakablick på de sista tävlingarna i Finland. Efter fyra längdtävlingar var det dags för skidskytte, sprint och distans. Först en sprint där jag sköt 1+0, vilket jag såklart var väldigt nöjd med. Gick ut ganska lugnt, så här efter att jag träffat nio av tio, så känns det väl kanske som jag kunde ha öst lite mer ifrån start, men tror den här taktiken ändå var rätt. Hade ett bra sistavarv och blev till slut ändå sjua. Sjua med 1+0 kanske ni tänker var så där, saken är dock att jag nu träffade, men tappar för mycket tid på vallen, totalt på två serier cirka 35-40 sekunder på många, när flera dessutom skjuter noll, samtidigt som jag har en mediumdag på skidorna, så är dom för bra. Nu vann ju dessutom Holub och Chockhlaev tvåa, de som var topp två på 20 skate, fast då i omvänd ordning, så ni förstår att det handlar inte bara om att lyckas träffa.. Dagen efter var det distans, jag var trött ifrån start, och fick det liksom inte att stämma. Två bom i varje serie, vilket ger totalt åtta tilläggsminuter och ras i listan.

Läs inlägget

210324

Tävlingar i Vuokatti.

Då var längdtävlingarna klara, och jag är riktigt nöjd med utfallet. Blev en minst sagt speciell ingång till de här tävlingarna, då främst Robin, men även jag var småkrassliga under veckan före tävlingarna. Fredagens lopp var den ytterst märkliga distansen 12,5 KM klassiskt. fråga mig inte varför denna distans, men det handlar om någon idé om att ha kort, mellan och långdistans, vilka därmed blir 5, 10 15 för tjejerna, och 7,5, 12,5 och 20 för oss. För mig är 7,5 och 12,5 skidskyttedistanser, men är bara att köra vad som bjuds, har dessutom mixtrats en del med distanserna senaste åren, så vi får se vad det till slut landar i.

Läs inlägget

210315

Sju sorger och åtta bedrövelser sen.

En bild ifrån en annan tid. Från Finsterau i februari 2020, senast jag tävlade para. Det där känns som sju sorger och åtta bedrövelser sen, men nu börjar det väl ändå ljusna. För nu är nu, och för tillfället har vi klipp i steget. på tisdag tar vi oss nämligen mot Vuokatti och tävlingar. Även om det bara är en världscupvecka, så känns den väldigt viktig att få. Att få den där nerven med nummerlapp, och något att utgå ifrån när en träningssäsong med Paralympics i sikte ska dra igång i maj månad, men såklart också för att det är tävla som är själva grejen med idrott, det är det vi gillar.
 

Läs inlägget

210309

Lex Planica.

Jahaja... Var väl under förra veckan ganska tydlig om vad jag tycker om att inte få åka till Slovenien och tävla. Tråkigt för mig i synnerhet, men också  för svensk parasport i allmänhet, då det visar att vi har kvar att jobba på. Dock går samtidigt många saker framåt, så det tillsammans med att ett sådant här beslut inte tas på liknande sätt igen, helt utan förvarning, får mig ändå att kunna känna hopp efter det här debaclet. Självklart förstår jag såklart också att det här inte är det värsta som kan hända, och att det finns personer som har det bra mycket tuffare just nu, men samtidigt är skidåkningen något jag lägger enormt mycket tid och energi på, varför saker som kretsar runt denna blir stora för mig.

Läs inlägget

210211

Vila med VERSALER.

Avslutade många veckors bra träning med läger tillsammans med para här i Östersund. Lägret avslutades i sin tur med tre tävlingslika pass på tre dagar, måndag – onsdag, så en skönt trött kropp idag. Sprint måndag, skidskytte tisdag och cirka 12 KM stakning onsdag i ett rekordtrögt före, med många kallgrader och nysnö.
 

Läs inlägget