En rejäl tävlingsvecka.
20/01-2020

 
Förra måndagen körde vi sprint i Dresden. Körde precis samma bana som FIS gjorde under helgen, tyckte jag hade en bra dag och lyckades vinna. Var hårt och nästan lite isigt i prologen, så försökte fokusera på att hitta ett bra flyt, vilket jag tycker är lurigt när skidorna inte riktigt vill sitta. Lyckades med det, då jag och Robin vann kvalet med 2/10. Som fallet ofta är för mig i sprint, så kändes det bättre ju längre dagen gick, och i finalen kunde vi hålla undan för McKeever med betydligt mer än 2/10.

Under tisdagen och onsdagen var tanken att vi skulle köra två distanslopp i Altenberg, cirka 45 minuter från Dresden. Snöläget var där lika illa som i resten av Europa, Eller ja, inte som i Ukraina, för enligt ukrainarna själv så har dom mycket snö och fina förhållanden. Typiskt det, eftersom den här tävlingsveckan från början skulle ha gått där. I höstas valde dock ukrainarna att dra sig ur, då man inte ville ha in ryssarna i landet..  Hur som helst, banan Altenberg efter mycket slit fick till, mätte till slut inte mer än 600 meter. Loppet på tisdagen blev inställt och på onsdagen körde vi tio varv skate på den provisoriska banan. En platt slinga med två rejält sockriga och snabba kurvor per varv och massor av folk. På första varvet, efter typ 40 meter lyckades jag dribbla omkull mig själv i en av de två svängarna. När vi gick in för första varvning, blev det lite närkontakt med en vitryss som klev av min stav. Så det var de första 600 metrarna... Efter detta höll jag mig ifrån incidenter och lyckades åka upp mig till tredje, efter McKeever och Holub.
Onsdag kväll till Berlin, sedan vidare hemåt på torsdagen. I lördags körde jag, Jerry och Emil Östersund Ski Marathon. Ett långlopp som hör och häpnad, på grund av snöbristfick ändra bansträckningen. Åkte sju varv på en relativt teknisk och kuperad slinga, i alla fall sett ur ett långloppsperspektiv. Beroende på det varma vädret frös inte spåren ihop under natten, så blev snabbt sockrigt, och isigt på vissa ställen. Hade ingen riktigt bra dag, men nöjd med genomförandet och att jag i de svåra förhållandena tog mig igenom på ett dugligt sett. När det hela tiden händer något i banan, samtidigt som underlaget är ganska ojämnt och skidorna gärna vill åka ur spåret, så blir det för mig till att vara stenfokuserad exakt hela tiden. Med tanke på vädrets makter så ska Östersunds SK ha en fjäder i hatten för att tävlingen ens blev av, också glad för vallning och vätskelangning som Robins Sockertoppen IF hjälpte till med, och såklart för att jag hade med mig två superguider i Jerry och Emil.
Ser dagen som bästa tänkbara träning, för klarar jag sådana hr lopp, så går nog det mesta bra. Dock inga drömförhållanden för mig när jag åker mot folk med skärpa i blicken... För något eller några år sedan hade jag aldrig kört det här loppet i sådana förhållanden, kanske inte ens om det varit superfint. Därför är jag ändå nöjd med dagen i stort, även om jag hade velat ha en piggare kropp. För mig visar det att jag har utvecklats, starkare, bättre på skidorna och att jag orkar koncentrera mig så pass länge, så fick ändå lite mersmak. Tror inte bara sådana här lopp och den träning som följer med dem bara är positivt för ett Vasalopp, utan även för min kapacitet på traditionella tävlingar.  Har varit ganska urblåst i huvudet sedan dess, det mentala fick sig en rejälare omgång än det fysiska, men börjar så smått känna mig på banan igen. Nu blir det två veckor med träning på hemmaplan, innan det blir ytterligare en vända till Tyskland för nya världscuptävlingar.

9/7-2020

B på uppsatsen och ryssgym .

Lyckades ju pricka in den typ bästa tiden ever att skriva min D-uppsats, nämligen från april till juni 2020. När jag skrev kandidaten så skulle uppsatsen skickas till opponent en vecka före opponeringen, efter denna hade man en vecka på sig att göra ändringar, innan sista versionen skulle in, inte mer med det liksom.
Jag och min partner Quinton räknade med samma process den här gången, men efter opponeringen, skickade vi texten fram och tillbaka med vår handledare ungefär varannan dag i tre veckor, innan examinatorn fick ge sina synpunkter. Alltså tog det den här gången fyra veckor från opponeringen, till det att vår sista version var inskickad, kan säga att vi flera gånger under den tiden trodde att sista handpåläggningen var gjord, men sedan fick vi något att utveckla igen.

Läs inlägget

7/7-2020

Guide åt guiden i Grönklitt.

Hej och halloj!
Vi fick sex riktigt fina dagar i Orsa / Grönklitt. Avslutade rullskidpassen med den fina backen på 13 kilometer och hann med några varv på den platta, men tekniska rullskidbanan på knappt fem kilometer. Den gode Bysse var på två pass med som guide åt guiden, och visade riktigt fina rullskidrundor, men också riktigt uppskattad löpning, som också startade nere i Orsa, för att avsluta vid boendet i Grönklitt, ca 400 höjdmeter högre, kungligt när någon som känner varenda stig bjuder på husets bästa redan från start på ett läger!
Ett guldkorn för rullskidåkning, var ”turistvägen” Mellan Orsa och Mora. Knappa 20 kilometer enkel väg, en mindre väg som inte var E45, med fin asfalt och småkuperad hela tiden, 10/10.
 

Läs inlägget

26/6-2020

Kajsa hoppar 2:05.

Tränar på stabilt här hemma, och nu är det lägerdags igen, känns bra.

Läs inlägget

15/6-2020

Sommarstaden.

Hej och halloj! Som det varit lätt att skrapa ihop träning i det här sydeuropéiska klimatet vi haft senaste veckorna.

 

Läs inlägget

Bra träningsmånad.

Säsongens fyra första träningsveckor är avbockade, och jag är nöjd. Har kommit igång precis lagomt, fått till rejäla pass, hyfsad volym, och helt enkelt bara en bra balans i allt. Samtidigt är jag verkligen inte i någon jätteform, men har bara upplevelsen att träningen ger effekt, exakt så som jag föredrar att ha det den här tiden på året.

 

Läs inlägget

17/5-2020

Skön träningstid.

Ok, förutom att vi har halv vinter i mitten på maj så gillar jag den här tiden. Efter en tid med mindre träning är man igång igen. Kanske mer eller mindre sämre än när säsongen tog slut, men inspirerad, med nya idéer, förbättringen går snabbt, och det är liksom inte så blodigt än. Dessutom är det extra skönt att sova, extra gott att äta och lättare att hålla fokus och vara effektiv, i mitt fall på skolan, tack till fysisk aktivitet och frisk luft för det. Saker som är lätta att glömma bort, men skrämmande viktiga att komma ihåg.

 

Läs inlägget

07/05-2020

Kickat igång säsongen 2020/2021

Har aldrig förut varit med om att det bjudits på skidåkning i Östersund i maj månad, så lite speciellt att i måndags, den fjärde maj starta upp en ny barmarkssäsong med tre timmar skidor på en, för årstiden overkligt bra 3,5 kilometer lång slinga. I tisdags klippte vi till med 8X1000 m löpintervaller på bana, med styrka på eftermiddagen, medan gårdagen innehöll ett fyra timmar långt pass, bestående av rullskidor och löpning, sov ganska rejält skönt inatt.. Därmed igång bra, nu gäller det att hitta en balans så det går att få kontinuitet med bra pass vecka ut och vecka in.

Under perioden med mindre träning brukar försöka hinna med en del saker som inte alltid prioriteras under resten av året. Framförallt saker som inte har med träning att göra, så jag liksom får tänka på något annat och göra andra roliga grejor ett litet tag. Ur den synpunkten har väl årets viloperiod varit en liten besvikelse, men i sammanhanget är ju såklart det inget att bråka om. Kände under förra veckan verkligen hur det börjat krypa i benen igen, rastlösheten gjorde sig efter några veckor rejält påmind. Därför känns det bra att nu ha dragit igång en ny säsong. Nästan sju månaders försäsong, som vi får hoppas gör att världsläget hinner ändras, så att det blir några skidtälvingar 2020/2021.

Läs inlägget

26/04-2020

Vår.

 
Ibland blir det till och med vår i Östersund. Tvåsiffriga temperaturer, möjlighet att inviga balkongen till vår nya lägenhet på riktigt och bara allmänt mungiporna uppåt.

Läs inlägget

13/04-2020

Inte mycket att säga.

Inte mycket nytt på den här västfronten just nu... Tränar för tillfället inte med någon plan, mer än för att må bra och hålla vårbuken borta. Jag och min sydafrikanske vän Quinton börjar komma igång med vår uppsats bra, så det är ju positivt för oss. Tanken är att ösa på med den i april, för att underlätta när träningen startar i maj.

 

Läs inlägget

06/04-2020

Hallå.

Det är märkligt att inte ha någon sport att följa, att det inte finns någon idé / inte är möjligt att åka någonstans, och såklart att säsongen tog slut något tidigare än tänkt, inte mer med det. Vi skidåkare har ju ändå klarat oss otroligt billigt undan, det här hände ju liksom inte i november, utan med bara några tävlingshelger kvar att köra. Skillnad är det för alla sporter som precis skulle dra igång sina slutspel, vilket för de flesta föreningar inom lagidrottens värld är den period där det ekonomiska resultatet och hela årets sportsliga utgång verkligen avgörs. Sedan är det ju många som inte ens får börja sina säsonger, och som redan nu vet att deras idrottsliga mål år 2020 redan är inställt, eller riskerar att bli. Sedan har vi såklart allt annat som inte är idrott, men jag försöker inte ens ge mig in på det spåret.  

Läs inlägget