Inför säsongsstart, så fungerar det.
10/12-2018

På onsdag drar vår världscupcirkus igång med 10 klassiskt i finska Vuokatti och här nedan följer några små punkter att ha med sig in i säsongen:
 

Ryssarna är avstängda.
Precis som inom FIS och IBU har det hos oss också de senaste åren varit lite oklart gällande ryssarnas medverkan. Inom FIS och IBU verkar de nu få tävla fritt, men våra ryssar får inte. Vad exakt det beror på vet inte jag, men det har ju att göra med den rapport från Sochi (McLaren) som släpptes för några år sedan. Hur som helst tycker jag det är tråkigt att alla åkare drabbas för vad som skett ovanför deras huvuden, och även om några säkert inte var rena i Sochi så är det synd att de som var det också drabbas. Så fort en ryss åker fort eller gör något dumt drar vi gärna alla deras åkare över en kamm, men när grannarna i väst åker dit, är det så synd om dem och det ”var inte meningen”. Vi borde kunna behandla alla lika och inte som fallet är idag, så har jag fått slänga in en vedpinne i den brasan med.. Ryssarna inom paraskidåkningen är som kineserna i pingis, såtråkigt för hela sporten att de inte finns med när säsongen drar igång.

Sverige skickar fler åkare än på fem år
Vi blir tre svenskar som kör i Vuokatti, jag, Ante i sitski och Louise som kör i stående. Senast vi var så här många var vid VM i Sollefteå 2013, så det är kul, hoppas vi kan fortsätta på den här vägen, för en skidnation som Sverige ska vara avsevärt mycket bättre.

Sommarnationer på gång
Under de senaste åren har länder som England och Brasilien klivit in i cupen De har haft mellan två och fyra aktiva av blandad kvalitet, men några har varit riktigt vassa, exempelvis var en Brasse i sitski 6:a på långdistansen i Sydkorea. I år verkar båda länderna bli ännu fler, alltså större än Sverige. Även kul att Sydkorea fortsätter satsa efter Paralympics på hemmaplan.

Kina öser på
Fram till det blev klart att Peking arrangerar OS och Paralympics 2022, tävlade kineserna väldigt sparsamt och var ungefär med en gång per år. Sedan de fick Paralympics, har de dock börjat ösa in åkare.  De blir nog runt 15-20 stycken i Finland, och även om deras kvalitet varierar så finns några ganska vassa, så ska bli intressant att sevad de kan göra om drygt tre år. Hur som helst, pengar och människor finns när ledningen så bestämmer.

Klassificering
För att få tävla i internationell paraidrott, måste man ha en nationell klassificering (ett läkarintyg att din skada är på riktigt)... Sedan behövs en internationell klassificering, och inom skidåkningen brukar det finnas två sådana tillfällen varje år. Då finns specialister på plats, som mäter, undersöker och till slut bestämmer vilken klass varje åkare hamnar i, eller om du är för frisk och inte får åka. Finns minsta tveksamheter eller om funktionen kan förändras, exempelvis är det vanligt att syn försämras, så görs kontinuerliga undersökningar och uppdateringar. I år är det dock bara ett klassificeringstillfälle och det är nu i Finland.

Tävlingsprogrammet i Vuokatti:
12/12 10 klassiskt
13/12 5 skate
15/12 skidskytte middle 12,5 KM
16/12 sprint klassiskt
18/12 skidskytte sprint 7,5 KM
19/12 skidskytte masstart 7,5 KM (test av ny tävlingsform)

Hörs från Finland, ciao

19/03-2019

Inget Japan, men total världscupseger.

En lucka i uppdaterandet här, men mycket har hänt, så haka på.

Läs inlägget

02/03-2019

Långsummering VM.

Kom hem till Sverige i tisdags kväll. Har sedan dess tagit det ganska lugnt med träningen, åkt några korta pass, försökt komma ikapp lite i skolan och skruvat tillbaka tiden så gott det går. Det senare har fungerat bra, har lyckats boka in mig på tidiga morgonaktiviteter, så trots att jag är morgontrött efter 2,5 veckor med kanadensisk tid så har jag fått bita ihop och kliva upp. Extra viktigt att ställa tillbaka tiden snabbt den här gången, för redan nästa lördag åker vi till Japan för sista världscupen och då är tiden åtta timmar åt andra hållet..
 

Läs inlägget

22/02-2019

VM så här långt.

Tre tävlingar gjorda och två tävlingar kvar av mitt VM 2019. Milt uttryckt kan vi säga att dagarna här varit en berg och dal bana. Söndagens 10 skate var det jobbigaste jag gjort på så länge, tyckte jag gick ut lagom, men vid första varvning efter 2,5 KM var jag redan helt förstörd. Ledde tydligen då och var tvåa halvvägs, men sedan rasade jag till femma. Förvånad att jag inte var längre efter och tappade mer, det tillsammans med att jag är väldigt stolt över min mentala insats och att jag ändå höll ihop det ”så pass bra” och kom i mål var dagens två ljusglimtar.

Läs inlägget

10/02-2019

Mot VM imorgon.

Ytterligare några dagar här hemma, där jag fått in några riktigt hårda intervaller och däremellan riktigt lugn träning. Efter sjukdomen inför de första tävlingarna kom jag snabbt tillbaka, men den här gången har det varit lite segare. Då hade jag en hel sommar och höst i ryggen, men nu under säsong och hårda tävlingsperioder är grunden lite sämre, så den här sjukdomen kanske kostade lite mer. Inget att fundera mer på nu, bara att åka allt jag kan om en vecka och försöka vara smart på vägen dit.

Läs inlägget

06/02-2019

Årets manliga idrottare på Parasportgalan.

Paragalan i söndags, jag bestämde mig för att inte åka ner och istället vara hemma och ladda för VM. Glad för utmärkelsen jag fick i den fina konkurrensen. Kör på den politiskt korrekta klyschan ”ingen nämnd, ingen glömd”, när det kommer till att tacka alla som gjort den här satsningen möjlig, men familj, guider och sponsorer som stöttat i vått och torrt måste ändå nämnas.

Läs inlägget

30/01-2019

Trött huvud, trött kropp och sjuk.

Var en trött kille efter tävlingarna här hemma. Både fysiskt då jag gick fem tuffa lopp på sju dagar, men också mentalt. Brukar vara trött i huvudet efter vilken tävlingsvecka som helst, och blir ju såklart en del extra när det tävlas på hemmasnö. Efter tävlingarna var det ganska fullt upp, först med en filminspelning för Toyota och sedan ner till Stockholm för magnetröntgen av min rygg, passade då även på att gå på idrottsgalan, eftersom jag hade äran att bli inbjuden. Summa summarum, kanske lite tufft program, så fick dra i handbromsen gällande träningen några extra dagar, blev fyra dagar med total vila, var verkligen helt slut.

Läs inlägget

17/01-2019

Hemmaplan.

Fyra tävlingar på fem dagar och en trött kropp idag. Nu återstår bara en tävling här hemma, innan det är dags för lite vila och fullt fokus mot VM. För egen del har allt gått över förväntan, och tre segrar ger såklart extra självförtroende inför resten av säsongen. Jerry och Emil har stått för superinsatser, så glad att jag har sådana guider, som inte bara kan åka skidor fort, utan även ger mig trygghet där ute i banan.

Läs inlägget

11/01-2019

Program för veckan.

Här nedan finns tider för när min klass startar under den kommande veckan, planen är att köra allt förutom stafetten i skidskytte som avslutar kalaset nästa lördag.

Läs inlägget

10/01-2019

Tävling på hemmaplan.

Igår morse körde jag och Jönsson klassiska intervaller, och då började det dyka upp en del andra länder som skulle ut och träna, speciell känsla att de ska göra det här hemma där jag åker varje dag. Eftermiddagen bestod av gym och lätt återhämtningsjogg, och då slog tanken mig att det kändes märkligt att jag idag inte skulle ut och resa för att komma till tävlingsplatsen, utan istället lugnt kunde ta en sovmorgon och mysfrukust.

Läs inlägget

04/01-2019

Snart tävlingsdags igen.

Juletiderna har snurrat på, med bra träning och en hel del lugn och ro. Trots att Jerry varit lite krasslig i veckan har det lösts genom att Gunnar och Robin kunnat hoppa in lite extra, och  har också blivit något extra pass på bandet. Vilken guldinvestering det varit, bra där pappa. Exempelvis hade jag igår ett pass där jag körde 5X5 min löpning med stavar, och där jag låg på maxpuls sista tre minuterna av sista intervallen, bland det värsta jag gjort på mycket länge.

Läs inlägget