Det händer saker i södra Preussen.
22/01-2018


Tävlingsfritt idag efter två tuffa race. Tänkte dra en kort sammanfattning av de senaste dagarna, så får ni sätta rubriken själva.


Torsdag lunch, tappar telefonen i golvet på Arlanda, den kraschar helt och har fortfarande inte fått den lagad, så har någon försökt nå mig så vet ni nu varför jag inte svarat.
- Torsdag eftermiddag, inget av vårat bagage kommer fram till Basel, så vi får åka till hotellet tomhänta och hoppas att sakerna snart kommer med något annat flyg.
- Fredag lunch, inget bagage i sikte, och räddningsplaner tänks ut för att på något sätt komma till start i lördagens 10 klassiskt, det som oroar mest är att flygbolaget inte har någon aning om var sakerna är.
Fredag eftermiddag, handlar träningskläder till nästa dags tävling på Intersport och kollar runt med andra lag om de kanske har några skidor över till tävlingen, helt plötsligt dyker Johannes skidor upp på hotellet, men inga andra grejor. Blev ingen träning på fredagen, istället gick vi runt tävlingsbanan, ändå skönt att jag tävlat i Oberried förut så jag hade ganska bra koll.
- Lördag morgon, våra väskor kommer, så shoppingrundan dagen innan var till ingen nytta. Lånar skidor av Kanada, stavar av Österike och laddar för tävling.
- Lördag lunch, kör 10 klassiskt. Nollgradigt och snöfall och nästan inga spår, började helt ok, men ungefär halvvägs gjorde sig min rygg påmind mer än på länge och tid och placeringar bara rann iväg...
Resten av lördagen, får massage, mitt övriga bagage kommer och är arg, vill ha revanch på söndagens 20 skate.
Söndag, kommer upp till stadion och känner redan på väg till vallaboden att idag kommer det vara  snabbföre. Vi bor ungefär 700 meter lägre än tävlingsplatsen, så där nere är det ingen snö, medan det är minst en halvmeter på stadion. Mycket riktigt är föret lätt och sitskiåkarna som startade innan föll som furor och vår Ante som tävlar där ramlade så illa så han fick åka till sjukhus.. Vår bana på 4 KM hade några rejäla nerförskörare så var till att hålla tungan rätt i munnen för att överleva dagen. Hade ingen specielt bra dag, men mycket bättre än lördagen och slutade till slut 4:a. Att maxhastigheten under loppet var dryga 65 KM/H, och det dessutom var en rejäl vänsterdoja där tycker jag säger en del om varför jag hade respekt för uppgiften.
Så kort sagt kan jag säga att jag är glad att det överhuvudtaget blev start i lördags, sedan är min rygg inte helt bra. Men en större utredning med vila och allt har jag tyvärr inte tid med förrän efter säsongen, bara att försöka minska problemen så mycket jag kan. Skaten var mycket bättre, och ryggen bråkade knappt. Tanken är inte att vara i någon jätteform just nu och där tycker jag att jag är, gör liksom inte bort mig men är en bit från tät.
 
Imorgon är det sprint och sedan blir det två skidskytten.

14/12-2018

10 K och 5 F i Vuokatti.

Efter säsongens två första race, bytte vi igår den gråa och trista finska maten mot en pizza av det större slaget. Skidåkningen är oftast fin här i Finland, men maten ser jag aldrig fram emot, inga smaksensationer direkt...

Läs inlägget

10/12-2018

Inför säsongsstart, så fungerar det.

På onsdag drar vår världscupcirkus igång med 10 klassiskt i finska Vuokatti och här nedan följer några små punkter att ha med sig in i säsongen:
 

Läs inlägget

10/12-2018

Första fartpasset och Vuokatti imorgon.

Har haft några dagar med väldigt lugn träning för att komma igång efter förkylningen, men idag var det dags för intervaller. Har ju snöat typ tre decimeter senaste dygnet, och det är ju fantastiskt, men gör också att det gick ganska tungt. Var dock förvånansvärt fint eftersom spårgänget hade varit ute, vilka förhållanden de har fixat till sedan snön lades ut, ren och skär världsklass. Blev tidig start på passet för att hinna vara klara till skidskyttarna drog igång sin Sverige cup som körts här i helgen. Vi använde deras 2,5 KM-slinga och startade borta på stadion och gick i mål på toppen av Granrisbacken, tog ungefär fyra min och fem vändor körde vi. Känslan var över förväntan, farten kändes ganska bra, men som vanligt tycker jag att jag blir extra trött och lite extra stum i benen när jag kör första hårda passet efter längre sjukdom.

Läs inlägget

06/12-2018

Dags att motbevisa min filosofiska sida.

Under de år jag sysslat med det här har jag börjat utveckla en teori att de som är för starka på sommaren / hösten ofta får sota för det under vinterhalvåret. Såklart är ju en viss förbättring något sommarträningen ska ge, men det här när man i september vill hoppa upp för backarna och ställa av alla, eller ändå råkar göra det trots det inte känns som man tar i, bör få varningsklockorna att klämta. Samma sak brukar gälla de som tar väldigt stora kliv från en säsong till en annan, vintern efter den bra säsongen brukar då tendera att bli avsevärt sämre, till och med jämfört med resultaten före det bra året. Vad detta andra fenomen beror på är svårt att säga, spänns bågen för hårt in i nästa säsong för att nå ytterligare förbättring, är det något mentalt eller fysiskt som inte tillåter för stor utveckling inom en viss period, sådant kan jag inget om, utan jag gör mig bäst när jag spekulerar.

Läs inlägget

30/11-2018

Småkrasslig, så ingen tävlingspremiär igår.

Igår kväll gick Daniel Karlssons minne av stapeln här hemma på skidstadion i Östersund, en tillställning som brukar bjuda på riktigt vassa startfält. Det ska också sägas att det inte bara är en fin kvällstävling och en bra genomkörare, utan Östersunds SK:s tanke att hedra en klubbmedlem och kille som lämnade jordelivet alldeles för tidigt är vacker, och något i alla fall jag hade uppskattat ifrån himlen.

Läs inlägget

26/11-2018

Fint i Östersund och föreläsning i Umeå.

Fantastiskt fina förhållanden här hemma nu! Mitt i prick att stanna hemma och inte åka till Idre förra veckan får jag säga.
Avslutade i onsdags vårat lilla hemma läger med en 16 KM lång träningstävling i stakning. Har känt mig pigg på slutet, men då var det tyngre. Kan förutom att det blivit bra tränat bero på att jag hade ett par träningsskidor som verkligen inte gick i de förhållanden som var, medan Jerry hade plockat fram ett par skidor han kört Vasaloppet på. Mina tävlingsgrejor var ute på lite uppdrag, så fick hålla till godo. De här skidorna brukar trots allt gå ganska bra när det är hårt, men när det blir kall sockersnö, som fallet var i onsdags gjorde det att jag blev ifrångliden trots att jag kröp ihop bakom lokomotivet Ahrlin, hyfsad död för huvudet, men bet ihop och fick ut det jag ville från dagen. Min rygg var inte heller den bästa, men jobbar med den för fullt, så hoppas, hoppas jag kan få till den. Tanken med den här inledningen var inte att gråta floder över formen eller skidorna, tvärtom är jag glad att jag inte känner mig pigg på alla pass just nu, lite för tidigt. Jag ville bara få sagt hur enormt mycket materialet kan påverka ett lopp. Har därför tagit ett rejält omtag på den fronten i år, så Gunnar har fått i uppgift att ansvara över den biten. Exempelvis testade vi under klassiska intervaller förra måndagen alla mina klisterpar, för att verkligen kunna gallra i leden och plocka bort några par för gott. Har även gjort en del tester på skate och fler blir det. För att ytterligare krydda till det hela, har jag i höst fått några nya och riktigt lovande par i både klassiskt och skate. https://www.fischersports.com/se_se/news?category=Nordic

Läs inlägget

18/11-2018

Hemmaläger.

Efter tre dagar med dubbelpass var det återigen vila igår. Hur vackert var det då inte att börja dagen med frukost framför vinterstudion! Nu längtar jag till våran tävlingspremiär, men inte allt för långt kvar nu.

Läs inlägget

13/11-2018

Tisdagsmys.

Undrar om det hänt att jag uppdaterat bloggosfären två gånger på lika många dagar.. Hur som helst slår även blixten ibland ner från de klaraste av himlar.

Läs inlägget

12/11-2018

Det flyter på i den gråa vinterstaden.

Sedan premiären på den utlagda snön förra lördagen har det konstant varit plusgrader, vilket börjar märkas på snön... Så Östersund har väl inte visat upp sig från sin bästa sida, men är inte mycket bättre någon annanstans just nu. Så trots att gänget här gjort ett stort jobb med spåren, varierar jag fortfarande skidor med löpning och lite åkning på bandet. Nu håller dock mer snö på att läggas ut, och snart smäller det nog bara till så har vi 7 KM att åka på.

Läs inlägget

07/11-2018

Bra skateintervaller och snart nya tider.

Har börjat använda korridoren i källaren som skjutbana, skönt när det börjar kallna på ute 😊

Läs inlägget